HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Här är barnfattigdomen i hyresrätt i Skåne som störst

Skåne Hem & Hyra har kartlagt barnfattigdomen i Skåne. I Perstorp är vart femte barn i hyresrätt fattigt medan endast fyra procent i Båstad och två procent i Vellinge lever under knappa förhållanden.

Tänk dig en kö med barn hela vägen över Öresundsbron och en bit in i Danmark. Så många fattiga barn finns det i Skåne. Över hälften av de drygt 18 000 barnen, som är 0–17 år, i kön bor i hyresrätt, samtliga lever i familjer som har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop.

– Forskning visar att det går sämre för barn som växer upp under fattiga förhållanden. Ett tydligt mönster är att barn i ekonomiskt utsatta familjer bland annat deltar i lägre grad i olika sport- och fritidsaktiviteter, uppfattar sin närmiljö som mer otrygg, har sämre hälsovillkor och rapporterar i högre grad egna erfarenheter av mobbning, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete och vicerektor vid Malmö högskola.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

Hem & Hyra har med hjälp av statistik från SCB kartlagt var och hur de här barnen bor. Siffrorna visar att hyresrätten är den boendeform som är överrepresenterad när det gäller barnfattigdom. Hela 10 430 fattiga barn i Skåne bor i hyresrätt medan endast 4 269 fattiga barn bor i villa.

– En segregerad bostadsmarknad leder till ojämlika levnadsvillkor. Segregationen sprider sig vidare till andra områden och leder bland annat till skolsegregation, säger Tapio Salonen.

Annons

Men det finns även kommunala skillnader. Perstorp är den kommun där störst andel, 19,7 procent, av barnen i hyresrätten är fattiga. På andra respektive tredje plats hamnar Kristianstad och Malmö. I Vellinge och Båstad är situationen den omvänd. Där är endast 2,3 respektive 4,0 procent av barnen som bor i en hyresrätt fattiga.

Läs ocksåFastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärerEn man i 50-årsåldern sittandes i en soffa.

Forskning visar att i kommuner med en liten allmännytta tenderar hyresrätterna att bli en form av social housing.

– Det blir helt enkelt en boendeform för de med lägst inkomst, säger Tapio Salonen.

Annons

Läs även: ”Jag hade ont i huvudet varje dag”

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor
Fakta: Barnfattigdom

Undersökningen bygger på SCB:s gränsvärden. Vad som räknas som låg inkomst beror på hur familjekonstellationen ser ut och hur stor barnets hemkommun är. En familj med två barn och två föräldrar, som bor i en kommun med färre än 75 000 invånare bör, enligt SCB, ha en inkomst på 211 800 kronor per år. Har hushållet en lägre disponibel inkomst än så räknas barnen som fattiga.

Läs också Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.