Annons

Chefen som fått nog av storstan och stora företag

Ockelbo Anders B Lundh, 57-åring från Knivsta, är chefen som tröttnat på storstadslivet. Efter att ha varit vd på flera stora företag i Stockholm-Uppsala blir han i januari vd för Ockelbogårdar, Gävleborgs minsta allmännytta.
Anders B Lundh har varit chef vid bland annat Skandia Fastigheter, BMO Real Estate Partners, Swedavia Group och Uppsala Kommuns Fastighetsbolag

Från stora företag i stora städer till lilla Ockelbogårdar ute på landet.  Varför det?

– Jag vill ha ett arbete som jag tycker är kul och känner ingen prestige. Nu passade det min familjesituation bra att söka det här jobbet. Vi har varit länge i Stockholm-Uppsala, känner oss färdiga med storstadslivet och vill komma till en liten ort. Dessutom är det här ett spännande jobb.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Fördelen med att leda ett mindre företag?

– Att man hinner byta ett ord med alla under en dag. Även om det bara blir jättekorta möten får man höra lite om vad medarbetarna tycker och tänker. Det behöver inte vara så högtidligt. Och det passar min ledarstil.

Vad gör dig till en bra chef?

Läs ocksåMiljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljöAmi Hammar vid miljökontoret, Trollhättans Stad och ett av de misstänkt mögliga utrymmen på Slåttervägen i Trollhättan.

– Jag har ett bra yrkeskunnande som jag bottnar i. Folk runt omkring mig kan lita på att jag kan min sak. Sedan är jag bra på att lyssna in andra innan jag fattar beslut. Det vore ju förmätet att tro att jag kunde allting bäst själv. Så när jag bestämmer mig är det väl förankrat.

Dina första intryck av Ockelbo?

Annons

– Jag blev faktiskt hänförd av att det var så vackert. Jag fick lov att stanna bilen, gå ut och ta en bild och skicka sms till frun.

Läs ocksåNatalie vägrade betala för gamla skador i lägenhetenBänkskiva

Är du till och med sugen på att flytta dit på riktigt?

– Ja, jag kommer inte att bli långpendlare. Någonstans i området ska vi bo och Ockelbo är förstavalet. Men sedan hänger det på vad hustrun får för jobb och en del andra saker att ta hänsyn till.

Du tillbringade en del av barndomen i Gävle. Någonting som fastnat?

– Ja, ett brinnande Brynäshjärta, ha ha.

Vad tar du med dig från tiden som vd i Uppsala Kommuns Fastighetsbolag, också det ett kommunägt företag?

– Jag har lärt mig hur det fungerar att jobba mot en politiskt tillsatt styrelse. Vi hittade fina arbetsformer i Uppsala och jag hoppas att det ska bli lika bra samarbete i Ockelbo.

Annons

I dag är du vd för Renab, ett företag med 400 anställda som bland annat städar flygplatser. Blir det extra fokus på städningen i hyreshusen i Ockelbo?

– Ha ha. Det är väl i alla fall ingen nackdel att jag pryat i en sådan verksamhet. Men det är ingenting som jag är särskilt kunnig på.

Du har också varit vd för kryssningsföretaget Eckerölinjen. Vad tar du med dig därifrån till Ockelbogårdar förutom att undvika att gå på grund?

– Eckerölinjen är ju ett turistföretag och Ockelbo är en turistkommun. Så något ska jag säkert kunna bidra med inom kommunkoncernen även om det inte är några frågor som Ockelbogårdar direkt sysslar med.

Du har sagt att du inte strävar efter att få en guldklocka. Hur länge stannar du på ett chefsjobb?
– Det brukar bli fem år, ibland lite kortare tid och ibland lite längre. När vi tar ett så här pass stort grepp och lämnar storstadslivet för att söka oss till en mindre ort är det ju en långsiktig satsning vi gör. Och jag har kanske tio år kvar att jobba till pensionen så vem vet…

Läs också Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Victoria: "Värden bytte lås – och hyrde ut mitt hem och mina saker" Hyresvärdens krav – flytta ut om fem dagar: ”Han struntar i lagar och regler”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.