Annons

Halland: 4 av 6 kommunala bostadsbolag har män i toppen

Halland Om det går i samma takt som nu kommer det att ta tre år till innan de kommunala vd-posterna i Halland har en jämn könsfördelning.

När Hem & Hyra gjorde samma undersökning för sex år sedan styrdes Hallands samtliga kommunala bostadsbolag av män. Läs mer om den här. Sedan dess har trenden brutits. I december 2015 fick det kommunala bostadsbolaget i Halmstad sin första kvinnliga vd sedan företagets start 1942. Förra året fick även Hyltebostäder sin första kvinnliga verkställande funktionär sedan stiftelsen grundades 1974. De övriga fyra kommunala bostadsbolagen i Halland styrs av män.

Jeaneth Johansson är professor i ­företagsekonomi vid högskolan i Halmstad. Hon menar att det rådande systemet ofta mer eller mindre omedvetet kvoterar in män, trots att kompetens finns hos såväl kvinnor som män. Hon menar att idag har kvinnor generellt sett högre utbildningsnivå och bättre betyg än män.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– I grunden handlar det om att ta vara på de resurser som finns i samhället och för att nå rätt kompetens krävs att tänka och agera utanför den invanda boxen.

Jeaneth Johansson poängterar vikten av att både kvinnor och personer med olika etniska bakgrunder blir inkluderade när chefspositioner tillsätts. Hon menar att det krävs medvetenhet om rådande strukturer för att sedan kunna att bryta dem och hitta nya sätt.

Annons

– Egentligen tror jag inte det här behöver vara så svårt. Hur ser annonserna ut och vilka kanaler används för att få ut dom? Hur ser rekryteringsprocesserna ut?

Läs ocksåHFAB-toppen kunde ha blivit journalist

– Det är styrelserna som anställer vd:n. Hur ser den gruppens kompetens ut? Sedan är ju frågan vilken ­inställning kommunen har. Tycker inte kommunledningen eller bostadsbolagens ­styrelser att jämställdhet är en viktig fråga så blir ju detta en ickefråga.

De som tillsätter vd-tjänsterna är ­bostadsbolagens styrelser. Jimmie ­Tschander (C) är styrelseordförande i det kommunala bostadsbolaget i Halmstad. Enligt honom är könsaspekten inte det primära när styrelsen diskuterar ­kriterier vid en vd-rekrytering. Hans erfarenhet är att både kvinnor och män har svårt att få yrkes- och privatlivet att gå ihop.

Annons

– Jag tycker inte att arbetsgivaren ska lägga sig i hur folk löser sitt livspussel. Men det ska skapas förutsättningar och sen gäller det att uppmuntra både kvinnor och män att våga satsa och söka den här typen av tjänster. Tyvärr är det väl fortfarande så att det är flest män som söker de här positionerna och då är det också flest män som får dom.

Läs ocksåFrån ingenjör i byggbranschen till vd för allmännyttiga MKB

– Den centrala frågan är: vad är det för ledare vi vill ha i bolaget? Det är inte könet som avgör utan kompetensen.

Fakta: Detta gör en vd

En verkställande direktör säkrar bolagets verksamhet inom ramarna för fastställda affärsplaner, styrdokument och budget.

Läs också Städerskan som blev verkställande direktör i Skånes allmännyttor Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.