Annons

Männen regerar i toppen

Halmstad Etnisk svensk man i övre medelåldern. Så ser den typiske vd:n ut i ett kommunalt bostadsbolag i Halland. Av sex bolag sitter inte en enda kvinna på vd-stolen.
Foto: Anna Hultberg
Kjell Helgesson är HFAB:s styrelseordförande. Foto: Gry Berglind

– Det förvånar mig inte ett dugg. Bostäder och byggande är av tradition ett manligt yrke, säger Helene Ahl, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Jönköping. Hon har forskat om kvinnors företagande ur ett genusperspektiv.

– Det finns en vana att ha en man på de här positionerna och då är det lätt att välja en man igen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Helene Ahl vill se mer konkreta åtgärder. Hon menar att kommunerna måste agera aktivt för att få fler kvinnor på chefspositioner.

– Ett sätt är att i bolagens jämställdhetspolicy sätta upp tydliga mål om en jämn könsfördelning bland anställda.

– Styrelserna kan uppmana kvinnor att söka vd-tjänsterna och använda sig av positiv särbehandling.

Läs ocksåHöjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

Det kommunala bostadsbolaget i Halmstad håller just nu på att rekrytera en ny vd till sitt bolag. Nuvarande vd Terje Johansson slutar den 31 oktober för att börja som vd vid det kommunala bostadsbolaget i Malmö. De som tillsätter tjänsten är bostadsbolagets styrelse. Kjell Helgesson (C) är ordförande och leder arbetet.

Annons

Kommer nästa vd för HFAB att vara en kvinna?

– Det vet jag inte. Det viktigaste för oss är att vi hittar rätt person. Om det är en man eller kvinna är oväsentligt. Personen måste uppfylla vår kravprofil på affärsmässighet, ha ett engagemang för bostadsfrågor och en stark känsla för sina anställda.

Läs ocksåNu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrningEn bild på en man och en bild på en ytterdörr

Varför tror du att vd-posterna är så mansdominerade?

– Jag tror det har att göra med vårt historiska arv. Tittar vi på vem som sitter på de höga positionerna i samhället är det oftast män. Men det börjar ju förändras även om det tar tid.

Vilken utbildning ska en vd ha?

– De brukar vara ekonomer eller byggingenjörer men det kan variera.

Annons

Diskuterar ni kön, ålder eller etnicitet i styrelsen?

– Nej, det gör vi inte. Jag tycker inte det är viktigt. Huvudsaken är att rätt person med rätt kompetens får jobbet.

Kan kvotering eller andra åtgärder bli aktuella.

– Nej, jag tror inte på kvotering. Däremot tror jag att var och en i styrelsen får rannsaka sina egna fördomar och stereotypa föreställningar.

Läs också Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas" Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.