Annons

Från ingenjör i byggbranschen till vd för allmännyttiga MKB

Malmö Marie Thelander Dellhag tar över vd-posten för MKB i Malmö. Med en lön på 126 500 kronor förväntas hon hålla igång bostadsbyggandet och samtidigt lägga fokus på förvaltningen. Och så ska hon sluta tågpendla varje dag från Halmstad.
Foto: MKB
Marie Thelander Dellhag, vd för det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB. Hon tillträder den 26 februari.

Det tar på krafterna att pendla varje dag mellan gården söder om Halmstad till arbetet som nyproduktionschef för det kommunala bostadsbolaget i Malmö. När Marie Thelander Dellhag tar över vd-posten i slutet av februari kommer hon att börja veckopendla.

–  Jag behöver en fot här nere som vd. Men jag ska inte sticka under stol med att jag, i den bästa av världar, hade haft min familj hos mig. Men det är inget man vänder så snabbt, säger Marie Thelander Dellhag.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hon arbetade tidigare som vd för HFAB, det kommunala bostadsbolaget i Halmstad. Även Terje Johansson, avgående vd för MKB, kom från samma tjänst när han rekryterades till MKB för fem år sedan med målet att öka nyproduktionen. MKB har de senaste åren ökat sin nyproduktion betydligt och när Marie Thelander Dellhag nu tar över fortsätter fokuset på nyproduktion, men framför allt är förvaltningen av de befintliga husen prioriterat, tillsammans med nöjda hyresgäster.

Annons

– Jag skulle inte säga att förvaltningen har varit eftersatt men det är klart att när man bygger så otroligt mycket som MKB har gjort så påverkar det andra delar. MKB har gått från att bygga ganska få lägenheter till att bli ett av de kommunala bostadsbolag som bygger allra mest i hela landet, säger Marie Thelander Dellhag.

Hon lämnade HFAB efter att ha sagt upp sig. Hon menade att hon och kommunen, det vill säga ägarna, inte delade samma framtidsvision för bostadsbolaget.

Läs ocksåExternt bolag ska hitta ny vd åt MKB

Har du samsyn med ägarna i Malmö?

Annons

– Ja, jag upplever att MKB har ett väldigt tydligt och viktigt uppdrag i Malmö. Att man har kunnat bygga sådana volymer som man gjort visar tydligt att man jobbar tillsammans, annars hade man inte kunnat leverera på den nivån, säger Marie Thelander Dellhag.

Fakta: Marie Thelander Dellhag om...

…det nya jobbet: ”Det känns väldigt roligt. Jag är stolt och glad. MKB är ett framåt företag med ett viktigt uppdrag. Och jag har väldigt trevliga och kompetenta kollegor.”

…fritiden: ”Den tillbringar jag i stallet med hästarna. Det är ett stort intresse som jag delar med mina döttrar. Jag tycker om att vara ute i naturen.”

…Malmö: ”Malmö är ungt, det är puls, mod och envetenhet. Man ger sig inte. Det känns som om det händer saker överallt.”

…lönen: ”Jag har 126 500 kronor.”

…att vara vd: ”Jag började på byggbolag och när jag tittar tillbaka så har jag allt eftersom gått över till frågor som varit allt bredare och mer övergripande. Att arbeta strategiskt, med affärsmässighet och i team är det som ingår i uppdraget. Och det känns bra att vara vd för en allmännytta med uppdraget hem för var och en.”

Läs också MKB:s vd slutar - flyttar till Göteborg Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Journalist förlorar hyreskontrakt – bor i Turkiet enligt domstolen Familj förlorar halva bostaden – hyresgäster med dubbla kontrakt synade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.