HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Städerskan som blev verkställande direktör i Skånes allmännyttor

Eslöv Kristina Forslund har jobbat som vd i totalt åtta år för olika allmän­nyttor i Skåne. I hela sitt vuxna liv har hon jobbat inom bostadsbranschen. Att det blev just bostäder var en slump.
Foto: Gry Ellebjerg
Kristina Forslund är vd vid det kommunala bostadsbolaget i Eslöv. Hon tror att fler kvinnor kommer att skaffa sig vd-kompetens i framtiden och därmed kommer antalet kvinnor på vd-poster att öka. Några andra åtgärder tror hon inte behövs.

När Kristina Forslund var 19 år började hon jobba som städerska på ett kommunalt bostadsbolag i Stockholm. Sedan dess har hon betat av tjänster som vaktmästare, bovärd, förvaltare och fastighetschef. I sex år var hon vd vid Höörs Fastighets AB och nu jobbar hon sedan drygt två år tillbaka som vd vid det kommunala bostadsbolaget i Eslöv. Att det blev just bostadsbranschen var en slump. Hon blev engagerad i en rad olika frågor på jobbet, fick stöd och uppmuntran att satsa, vilket gav mersmak.

Hon är inte förvånad över den ­manliga dominansen på vd-posterna och säger att fastighetsbranschen av tradition varit en manlig värld. Men det är en trend som hon tror kommer att brytas och det bara inom några år, mycket på grund av att allt fler kvinnor just nu utbildar sig inom fastighetsbranschen.

Läs ocksåSkåne: 2046 kan hälften vara kvinnor på kommunala vd-poster

– Det kommer att ta tid. Du kan inte gå en utbildning och sedan hoppa på ett vd-jobb. Det funkar inte så. Det här är ett jobb som kräver erfarenhet av ­olika saker.

Trots att Kristina Forslund jobbat inom fastighetsbranschen i nästan hela sitt yrkesverksamma liv har hon sällan känt av att hon särbehandlats på grund av sitt kön.

– Jag hade några negativa erfarenheter när jag var mellanchef. Då fanns det män som hade svårt att ta att jag var kvinna, men det var deras problem.

Läs ocksåFrån ingenjör i byggbranschen till vd för allmännyttiga MKB

Vad skulle du säga till en flicka ­eller kvinna som läser det här?

– Att jobba som vd är det bästa som finns. Det är ett arbete som handlar om en balans mellan ekonomi, teknik och mänskliga relationer. Det är ett yrke som är öppet för alla.

Läs också HFAB-toppen kunde ha blivit journalist Grannen intill: Katharina behöver inte drömma sig bort Så umgås grannarna i coronatider

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.