Annons

HFAB-toppen kunde ha blivit journalist

Halmstad Torsdagen den 21 juni förra året blev Catharina Rydberg Lilja HFAB:s andra kvinnliga vd sedan bolaget grundades för 77 år sedan. Fast hon har aldrig eftersträvat att bli chef. I tonåren ville hon bli utrikeskorrespondent.
Foto: Gry Ellebjerg
Catharina Rydberg Lilja hoppade snabbt in på vd-posten efter att HFAB:s förra styrelse och dåvarande vd inte var eniga med ägaren om hur bolaget skulle drivas. Catharina Rydberg Liljas anställning går ut i december. Om det blir en man eller kvinna på toppen återstår att se.

Catharina Rydberg Liljas cv är långt. Hon är utbildad jurist och har haft chefsbefattningar inom näringslivsbolag, finans- och bemanningsbranschen. Hon har också varit stadsbyggnadschef och biträdande kommunchef för att nämna några exempel. Men att bli chef och vd har aldrig varit ett uttalat mål för henne.

– Det har varit naturligt för mig att vilja vara med, ta ansvar, påverka och förbättra saker.
I tonåren var hon övertygad om att hon skulle bli utrikeskorrespondent och rapportera om hur världen ser ut. Min drivkraft är att jag vill utveckla samhället och ta ansvar för det.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Att det ibland varit ensamt på toppen som kvinna kan hon vittna om. Genom åren har hon upplevt att hennes idéer inte blivit lyssnade på, men när en man föreslagit exakt samma sak har det uppmärksammats. Hon beskriver kundmöten där det sagts: ”Gumman, när kommer chefen?” Hon har även varit i sammanhang med ledningsgrupper som bestått av enbart män där det varit en jargong som gjort att hon inte känt sig hemma.

Annons

– Jag ser förbättringar och hoppas det blir jämställt i framtiden. Vi behöver olika erfarenheter och perspektiv. Jag är övertygad om att lösningarna blir bättre och mer kreativa då.

Men något enkelt recept på konkreta åtgärder har hon inte.

Annons
Läs ocksåHalland: 4 av 6 kommunala bostadsbolag har män i toppen

– Jag tror att kvinnor som är chefer idag banar vägen för att fler kvinnor blir chefer i framtiden. Tills dess: tro på dig själv, ta ingen skit, våga ta plats och tala om för din chef vad du vill. Tro inte att alla andra är så förbaskat mycket duktigare än du själv.

Läs också Från ingenjör i byggbranschen till vd för allmännyttiga MKB Jeanette ville inte bli vd - styrelsen fick övertala henne Han blir ny vd för Uppsalahem Kristina – Blekinges första kvinnliga bostadsbolags-vd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.