Annons

Hallick hyrde ut lägenheter för prostitution – misstänks för grovt koppleri

Malmö Polisen utreder en härva med bostäder och sexhandel i Sydsverige. En dömd hallick ska ha satt i system att hyra ut tillfälliga lägenheter i andra hand för prostitution. “Det här är ett organiserat agerande”, säger åklagaren Lena Körner.
Foto: Anders Paulsson
En anställd inom polisen förekommer i den stora härva med svartkontrakt som avslöjats i Stockholm.

En typ av mellanhand på bostadsmarknaden. Med tillgång till många lägenheter. Och inriktad på att hyra ut i andra hand för prostituerade. Så ser misstankarna ut.

– Det här är en person som hyr ut lägenheter till prostituerade kvinnor. Det är en person som har hyreskontrakt på olika lägenheter och som därefter inte bor där själv utan hyr ut dem via bokningssajter till olika kvinnor som prostituerar sig. Det är det vi misstänker, säger kammaråklagare Lena Körner vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är olagligt att köpa sex i Sverige, men inte att sälja. Däremot skulle den som för egen vinning hjälper till med exempelvis annonser eller lokaler för prostitution också begå kunna brott som koppleri eller människohandel.

–  Det här är en hyresgäst som i andra hand hyr ut till andra personer. Fastighetsägarna är inte involverade i detta på något sätt utan detta är att man som hyresgäst främjar och är medveten om att någon prostituerar sig, säger Lena Körner.

Har suttit inlåst sedan i höstas

Den utpekade lägenhetsmellanhanden, en man i 30-årsåldern, greps i augusti i fjor och sitter nu häktad misstänkt för grovt koppleri. Utredningen är långt gången och väntas tas upp till åtal inom kort. 

–  Det här är ett organiserat agerande och misstanken blir grov av den anledningen, säger Lena Körner.

Annons

Än så länge hålls detaljerna i målet hemliga men handlingar i målet visar att utredarna varit i kontakt med uthyrningssajterna Booking och Airbnb och begärt in information från företagen. Enligt åklagaren rör det sig om en handfull lägenheter i utredningen. Upplägget i sig, att fokusera på vem som tillhandahållit lägenheter, är ovanligt i den här typen av brottsutredningar.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Mannen dömdes till samhällstjänst så sent som förra sommaren för koppleri och ett liknande upplägg. Det var då kopplat till lägenheter i hyreshus i Malmö och Helsingborg och skedde i januari 2021. Uppgifter från den utredningen visar att han använde ett falskt namn när han skrev hyreskontrakt och sedan hyrde vidare för prostituerade genom Airbnb.

Domstolen byggde sin fällande dom på bland annat chattkonversationer som ansågs bevisa att mannen visste vad som pågick i lägenheterna. Att han “främjat och på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjat att andra haft tillfälliga sexuella kontakter mot ersättning”. En man och kvinna som mannen samarbetat med dömdes samtidigt till fängelse för att ha organiserat själva sexhandeln. Domen är överklagad i lägenhetsmannens fall.

Nätannonser får sexhandeln att gå runt

I Malmö är lägenhetsprostitutionen utbredd. Enligt insatta poliser kan det på en enda kväll ligga ute femtio annonser på nätet för prostitution i staden och vid samma tillfälle säljas omkring hundra kvinnor i Sydsverige via sajterna.

Samtidigt är det sällsynt med rättsliga prövningar av hyresgästers rätt till sina kontrakt, kopplat till sexhandel som avslöjats. De flesta flyttar utan att ta strid när de konfronteras av fastighetsägare med vad som pågått.

Annons
Polisens bilder från lägenheten på Holma.
Polisens bilder från lägenheten på Holma.

Hem & hyra har tidigare rapporterat om flera fall i Malmö med lägenhetsbordeller i hyreshus. Exempelvis kommunala MKB drabbades inom kort tid två gånger i samma lägenhet på Holma. Allt att döma av en slump och med två olika hyresgäster som upplåtit sina bostäder. 

”För mig var det uppenbart att denna lägenhet användes i ett enda syfte, att sälja sex”, skrev en polis i ett pm efter ett tillslag mot den lägenheten.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

I det senare fallet kastades hyresgästen ut mot sin vilja efter beslut i hyresnämnden.

Längre tillbaka råkade en kvinna i Rörsjöstaden i centrala Malmö illa ut. Hon hyrde ut sin lägenhet via Airbnb, utan tillstånd från värden. Vid ett polistillslag upptäckte polisen fyra prostituerade kvinnor och en sexkund i kvinnans lägenhet. När ägaren tog uppsägningen av kvinnans kontrakt till hyresnämnden tvingades hon flytta.

Fakta: Lägenhetsprostitution kan kosta hyreskontraktet

Hyresnämnden prövar fall där hyresvärd och hyresgäst inte är överens om en uppsägning. En hyresgäst i vars lägenhet det har pågått prostitution kan förlora sitt kontrakt. En fastighetsägare skulle kunna motivera det på flera olika sätt:

  • Om lägenheten har hyrts ut utan tillstånd kan det var ett skäl. Bor personen med kontraktet inte själv kvar skulle hyresvärden även kunna hävda att hen inte längre behöver sin bostad.
  • Prostitution i sig skulle även kunna tolkas som en störning eller misskötsamhet som ligger till grund för att kasta ut hyresgästen. På samma sätt finns det fall när hyresvärdar hävdat att lägenheten i sig har använts för brott och att det är anledning nog att riva ett hyreskontrakt.
Läs också Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.