Annons

Halvfullt hus tömdes – flyktingbarn flyttar in

Strömsund Torgvägen 4 i Backe var halvtomt och rivningshotat. Men nu har huset byggts om för ensamkommande flyktingbarn. Den 1 mars flyttar de in.

​Under våren 2010 planerades en kallställning av ett hyreshus i Backe, fyra mil väster om Strömsund. Bara hälften av de åtta lägenheterna var uthyrda och kommunala bostadsbolaget Strömsunds Hyresbostäder AB ansåg inte längre att det var lönsamt nog att ha i drift.

– Vi började avveckla och var inställda på att kallställa huset. De hyresgäster som bodde där blev omflyttade, säger vd Lars Edsvik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nya planer förändrade läget och snart ska huset vara fullbelagt.

– När huset var tomt dök tillfället upp att använda det till ensamkommande flyktingbarn istället, säger Edsvik.

Annons

Någon renovering behövdes inte, däremot har hantverkare varit framme med släggan och flyttat väggar och förändrat köksdelen för att anpassa boendet till barnen.

Läs också"Mamma, jag vill inte bo granne med han" - så hanterar du barnens oro för grannenEn siluett av ett barn som sitter i dörren till ett badrum och en kvinna vid en röd tegelvägg.

Anders Fabricius är flyktingsamordnare i Strömsunds kommun. För ett halvår sedan var han med och öppnade ett annat boende för ensamkommande flyktingbarn, Bergskristallen.

– Vi forsätter på stentemat och det nya boendet i Backe ska heta Rosenkvartsen och kommer att ha tio platser till förfogande, säger Fabricius, som har bråda dagar att få allt färdigt till inflyttningen nästa vecka.

Annons

Han menar liksom Lars Edsvik att inga hyresgäster tvingades bort med anledning av att huset skulle användas till annat.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

– Nej, när vi fick idén presenterad för oss var det ingen som bodde här. Flyktingboendet var inte, vad jag vet, planerat från början.

Fakta: Flyktingbostäder


Av Strömsunds Hyresbostäder AB:s 904 lägenheter hyrs 90 stycken ut till flyktingar/flyktingmottagningen.
 Intäkterna för dem är 4,6 miljoner.
Utan det avtalet skulle bostadsbolaget ha en vakansgrad på 14 procent istället för 4 procent som de har idag.

Läs också Grannarnas kamp: ”Låt familjerna bo kvar” Bostad högsta prioritet för ukrainska flyktingfamiljen Boråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.