Annons

Han fick ny bostad till slut

Luleå Peter Forslings lägenhet brandskadades för drygt ett år sedan. Nu har han äntligen fått ett nytt boende.
Foto: Göran Lindh
Peter Forsling har haft ett fruktansvärt år. Men nu har han fått hyra en ny bostad och kan blicka framåt.

September 2017. Det var en fredag, på förmiddagen. En ­våldsam brand startade i Peter Forslings lägenhet på Malm­uddden i Luleå.
– Vi sov, jag och min svärson. när branden startade. Som tur var ­vaknade jag, berättar Peter ­Forsling.
Vittnen till branden berättade om både kraftig eldsvåda och ­någon form av smäll, så kraftig att fönster krossades i lägenheten.

Peter Forsling lyckades ta sig ut och klarade sig utan allvarliga skador. Det gjorde dock inte den 24-årige svärsonen. Han avled ­senare av sina skador.
– Det är så fruktansvärt. Han var som min egen son, säger Peter ­Forsling och ögonen tåras.
– Samtidigt blev jag misstänkt för att ha startat branden.
Dessutom kom beskedet att fastighetsvärden Lulebo, ville häva kontraktet. Alla känslor blev för mycket och han sjönk ner i en djup depression.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Peter Forsling och hans ­sambo har tvingats bo i en stuga utan ­vinterisolering och hoppet om en ny lägenhet var borta. Som ­sista ­utväg vände de sig till Hyresgästföreningen som tog kontakt med Lulebo. Där var beskedet att ­ärendet låg på vänt. Men:
– Vi har väntat på att utredningen kring branden skulle ­skulle slutföras. Det är klart nu, säger Lulebos fastighetschef Carl-Axel Sundbaum.
Utredningen har inte ­kunnat visa hur branden startade. Peter Forsling har friats från ­misstankar om att ha orsakat den tragiska branden.

Annons

– Mot bakgrund av det har vi beslutat att den aktuella hyresgästen ska få fortsätta hyra av oss, säger Carl-Axel Sundbaum.
– Det blir dock inte i samma bostadsområde. Vi har i dialog med hyresgästen hittat ett alternativ där vi räknar med att det kan bli en snabb inflyttning.
Han konstaterar att det inte ­varit givet med den här lösningen. ­Hyreslagstiftningen säger att ett kontrakt kan upphöra om en lägenhet förstörs i brand. Och Lulebo menar att lägenheten var totalförstörd.

Det håller inte ­Mikael Renqvist, jurist hos Hyresgästföreningen med om. Han har ­varit i tät kontakt med ­Peter Forsling och var ­beredd att driva ­ärendet rättsligt.
– Lägenheten var inte totalförstörd. Därför hade det varit fel att häva hyreskontraktet, säger han.
– Nu blev det bra för vår ­medlem. Jag är glad att Lulebo valde den här lösningen.
Peter Forsling är fortfarande trött och sliten efter det turbulenta året. Men en bostad innebar en fin julklapp.
– Det ska bli så skönt att få börja lämna allt bakom sig!

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.