Annons

Värden struntar i förvaltningen – Hans tvingas gå med mössan inne

Kronoberg Huset i Älghult är nedsläckt och öde. Förutom att det lyser i två fönster. Här bor Hans Ygman. I flera månader har han under långa perioder tvingats bo utan värme och varmvatten.
Foto: Annika Wallsson
Eftersatt. Både Hyresgästföreningen och miljökontoret i Uppvidinge kommun har fokus på Lenhovdavägen 3, 5 och 7 där Hans Ygman bor i ett av husen.

I hallen står två byggfläktar som Hans Ygman lånat från sitt jobb.

– Det var så kallt i morse så jag fick köra dem båda i hallen, förklarar han.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Efter en liten stund börjar golvets kyla att leta sig in genom strumporna och lusten att ta på sig skorna ökar.

– Jag brukar ha både mössa och raggsockor på mig inomhus. Det är hemskt att vakna på morgonen. Då är det bara att snabbt ta på sig strumporna och ta sig upp, berättar Hans Ygman.

Under nästan hela 2019 har det saknats tillförlitlig uppvärmning och tillgång till varmvatten. Som längst har han varit utan 28 dagar i sträck. För att överleva har han lånat tre byggfläktar och har en kupévärmare riktad mot toaletten. Duschar gör han hos sin son.

Läs också"Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Tre hus omfattas, totalt 30 lägenheter, men det bor endast hyresgäster i fyra av dem så vitt Hans Ygman vet.

Annons

– En familj har små barn. Jag vet inte hur de har kunnat klara sig.

Hyresvärden bor i Trelleborg och kommunicerar på engelska. För fyra år sedan tog han över fastigheterna. Sedan dess har det inte skett någon form av fastighetsskötsel över huvud taget, vittnar Hans Ygman som bott nio år i sin lägenhet.

Läs ocksåStorsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitetEn polisklädd man, sedd lite underifrån, gestikulerar medan han talar. Bilden är tagen utomhus framför ett flerbostadshus. Uppe i ena hörnet syns en av polisens bevakningskameror.

I november lämnade Hyresgästföreningen in en ansökan om tvångsförvaltning till hyresnämnden. Det är en mängd brister i husen men det mest akuta har varit värmen. Men så, två veckor in i december, fick Hyresgästföreningen och Hans Ygman tag på hyresvärden. Det ledde till att Hans Ygman kunde byta kretskort på pelletspannan och värmen började återkomma samma dag som Hem & Hyra gjorde besök.

– Nu tror jag att jag kanske kan duscha hemma i kväll. Jag trivs ju bra här. Det är nära till jobbet och jag har garage. Vi får se hur det kommer att fungera nu.

Ärendet ligger vilande hos hyresnämnden. Vi har sökt hyresvärden.

Läs mer: Toppnotering av antalet ansökningar om tvångsförvaltning i Småland

Annons

Läs mer: Unikt beslut om tvångsförvaltning i Stockaryd

Läs mer: Tvångsförvaltning på gång i Uppvidinge

Läs mer: Matilda flyttade in i kaos

Läs mer: Värden slängde deras grejer i skogen

Fakta: Det här är tvångsförvaltning
  • ​Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning. Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastighet­en till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år.
  • Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs. Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.
Hyreskaoset på landsorten
Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.