Annons

Här bor de bästa studenterna billigt

Lund ​Rummen på Michael Hansens kollegium i universitetsstaden Lund är extra åtråvärda för duktiga studenter. 20.0 i avgångsbetyg från gymnasiet ger 1 500 kronor lägre hyra varje månad.
Carl Aspernäs öppnar dörren till sin lilla nyrenoverade tvåa med pentry. Hyran är 3 700 kronor och den delar han med sin flickvän.
– Jag trivs väldigt bra här, säger Carl Aspernäs.
Lägenheten är nyrenoverad. På väggen i vardagsrummet hänger en stor platt-tv. Carl Aspernäs är husförman på studentboendet Michael Hansens kollegium i Lund som ägs och förvaltas genom en stiftelse. Tanken är att bereda billigast möjliga studentrum till studerande vid Lunds universitet.
Carl Aspernäs tillhör själv inte den lyckligt lottade skara studenter med toppbetyg som kommer direkt från gymnasiet. De får förtur i kön och dessutom stipendium till en del av hyran.
–Jag hade kompisar som bodde här och jag lockades av gemenskapen så jag ställde mig i kön och fick ett rum till slut. Vem som helst får ju bo här så länge man studerar vid universitetet, säger Carl Aspernäs.
 
Hyran för ett korridorrum, där det ingår städning av de gemensamma lokalerna, är 2 600 kronor i månaden för dem utan stipendium. Studentboendet består av tolv sammanbyggda hus kring en grön gård. Kvinnor och män har separata bostadsköer eftersom man eftersträvar jämn könsfördelning på korridorerna.
– Det är det bästa för trivseln. Det blir en annan stämning, säger Carl Aspernäs.
 
Det finns fler billiga alternativ för studenter. Förutom de boende hos kommunala bostadsbolag som vi listar på nästa sida finns bland annat i Lund de könsuppdelade boendena Studentskegården och Thomanders. I Lund finns så klart även nationerna. För att kunna hyra korridorrum där måste man vara medlem. Det finns också boenden som ställer andra krav på hyresgästerna. AF Bostäder i Lund har till exempel en helt alkoholfri korridor. I Malmö hittar man lättast olika studentboenden via bostadsförmedlingen Boplats Syd.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Ingen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter” Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.