HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Här byggs stans dyraste hyresrätter

Stockholm Runt 11 000 kronor i månaden för en tvåa. De blivande hyresgästerna i de nya husen vid Sabbatsbergs sjukhus kommer att betala landets högsta hyror. Det berättar tidningen Hem & Hyra i sitt nya nummer.Men de får i alla fall lugn och ro, garanterar byggherren Anders Bodin.– Det blir stans tystaste lägenheter, säger han.

På Dalagatan kommer hyran för den minsta tvåan på 53 kvadratmeter att vara 10 150 kronor och för den största tvåan på 80 kvadrat blir den 12 843 kronor. En femma på 115 kvadrat hamnar på 17 815 kronor i månaden.

Hyrorna i fastigheten kommer därmed att ligga ett par tusenlappar över motsvarande lägenheter i tidigare nybyggen, som det på Norra Bantorget eller det på Barnängsgatan, Södermalm.

Läs ocksåSe upp – detta får din hyresvärd inte göra

Det är också något över hyrorna i de radhus som ligger på taket till fastigheten bakom Åhléns, mitt i city. Hyror som hittills varit stans högsta och som i förra veckan fastställdes av Svea hovrätt.

Alla har dock inte fått skrämselhicka av hyresnivåerna vid Sabbatsberg. Nära 1 700 anmälde intresse för de 48 tvåorna och över 1 900 lockades av 3-5-rummarna, uppger bostadsförmedlingen.

– Men för att gå med vinst redan första året, så skulle vi behöva ta ut betydligt högre hyra än så här, säger Anders Bodin.

Annons
Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Nya hyreshus blir dyrare eftersom det statliga investeringsbidraget har försvunnit och räntebidragen minskar för varje år.

– Det här är dessutom det första hyreshuset i Stockholm som klarar Boverkets strängaste ljudkrav, påpekar Anders Bodin.
Väggarna är tjockare, men även ventilation, värmesystem och golv utformas för att ge ett tystare boende.

– Många hyresgäster irriteras av störande ljud från grannarna. För att öka tryggheten får också varje trapphus egen tvättstuga och eget cykelrum. Allt det gör att byggkostnaden ökar med tio procent, menar Anders Bodin.

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

Houman Sayedi och Sara Kristensson på Hyresgästföreningen är inte så imponerade:

Annons

–Lägre ljudnivå motiverar inte så mycket högre hyror. Einar Mattssons nya hus på Norr Mälarstrand har högre kvalitet med sjöutsikt och uteplats, men klart lägre hyror, säger de.
De försökte förhandla ned Anders Bodins hyror, utan att lyckas.

Dock kan hyrorna i ett senare skede komma att prövas i hyresnämnden.

Läs också Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.