Annons

Här byggs tre nya bostadskvarter

Norrköping Bostadsbyggandet har börjat ta fart i Norrköping. Ett av de största pågående projekten är Kvarnbacken, där 392 hyreslägenheter ska stå klara om drygt två år.

På det som tidigare mest var en öde industritomt vid Kvarngatan mitt i Norrköping pågår numera febril aktivitet. Tre byggkranar och 90 personer är i arbete när Hem & Hyra hälsar på.

– Vi bygger ett kvarter i taget och håller nu på att få de första huskropparna färdiga. Som mest kommer vi ha mellan 150-200 man i arbete här, förklarar Jonas Thyrsson, projektledare på Lundbergs, när vi går runt på området.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lundbergs har ägt marken sedan mitten av 1980-talet då Holmens pappersbruk stängde sin verksamhet i Industrilandskapet. Men det är först nu bolagets planer på bostäder blir verklighet.

– Tanken var att det skulle stått hus här redan för femton år sedan, men så dök marknaden och nu finns behovet igen. Ett så här pass stort projekt med 400 lägenheter på en gång har vi nog inte byggt i Norrköping sedan 1970-talet, förklarar Jonas Thyrsson.

Annons

Runt om i staden har bostadsbyggandet börjat märkas av allt mer. Bland annat i Västgötebacken, Idrottsparken, Ljura och vid centralstationen. Enligt kommunen byggs det över tusen lägenheter för närvarande, både hyres- och bostadsrätter. Samtidigt pågår förberedelser för den nya stadsdelen i inre hamnen, där cirka 2 000 bostäder planeras. Men de många konkurrerande projekten avskräcker inte Lundbergs.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Det vi ser med Kvarnbacken är att det har ett väldigt bra läge. Det finns fortsatt en stor efterfrågan på bostäder och i centrala lägen. Som det ser ut i dag så har vi inga lediga lägenheter att erbjuda utan allt är uthyrt, säger Jonas Thyrsson.

Men att bygga hus på platsen har inneburit flera svårigheter. En är att tomtmarken ligger i en sluttning. Mellan S:t Persgatan och Kvarngatan är det tolv meters höjdskillnad vilket påverkat ekonomin i projektet. En annan svårighet är läget mitt i staden, där byggtransporterna bland annat ska samsas på Kungsgatan, en av stadens mer vältrafikerade gator.

Annons

– Det handlar om tusentals transporter och som behöver samordnas. Vi har därför byggt upp ett mellanlager en bit härifrån, allt kan inte lagras här utan måste tas in i etapper och vid vissa tidpunkter för att inte störa trafiken, förklarar Jonas Thyrsson.

Läs ocksåHyreshus får nya hemliga ägare

De nya husen byggs i etapper och innebär att inflyttning kommer att ske succesivt. Första huset beräknas stå klart i maj–juni 2018 och det sista i september 2019.

Fakta: Kvarnbacken

• Kommer att bestå av tre nya kvarter med totalt 392 hyreslägenheter i form av 72 ettor, 152 tvåor, 154 treor och 13 fyror.
• Hyrorna är inte färdigförhandlade med Hyresgästföreningen. Lägenheterna kommer att släppas för intresserade under hösten.

Läs också Unga lockas till Kvarnbacken Klart med nya Norrköpingshyror Skötsel påverkar Norrköpingshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.