Annons

Här eldar han upp sin grannes dörr – döms till fängelse och blir av med kontraktet

Osby Mannen eldade upp sin grannes ytterdörr. Nu har han dömts till fängelse och blir av med lägenhetskontraktet. ”Tänk om han hade kommit in i lägenheten”, säger Martin som blev hotad och utsatt för mordbranden. ”Han hade dödat oss”.
En tvådelad bild. Ena delen visar hur en hand häller ut en gulaktig vätska från en dunk framför en ytterdörr. Den andra delen visar en eldhärjad ytterdörr.
Foto: privat/Polisens förundersökning
En film som visar hur mannen häller ut vätska utanför dörren (bilden till vänster) innan det börjar brinna har varit en del av bevisningen. Nu har den dömde mordbrännaren gått med på att flytta.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om branden i ett hyreshus i Osby i Skåne i slutet av juni. Branden var kulmen i en rad av obehagliga händelser i Osbybostäders hus. Redan tidigare har flera av de boende berättat hur de upplevde mannen som mycket obehaglig, och hur han skrikit och spelat hög musik långt in på nätterna.

Den där natten i juni kunde en av de boende se hur mannen hällde ut vätska utanför hans ytterdörr. Sekunderna senare började det brinna.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Flera störningar

Grannen som utsattes är fortfarande illa berörd av det som har inträffat, och vill inte ha med sitt namn i tidningen. Här kallar vi honom Martin.

– Det har varit för jävligt alltså. Man vet ju inte vad han är kapabel till, säger Martin.

Mordbranden var inte det enda som Martin behövt stå ut med. Just eftersom mannen även tidigare varit så hotfull, skaffade han och sambon en övervakningskamera för att kunna använda som bevis om mannen tog sig för något.

Läs ocksåGrannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe"En brandhärjade ytterdörr som leder till en lägenhet. I bakgrunden står en tekniker från polisen iförd skyddsmask och handskar. Han håller i en brun pappkasse.

Annons

Och det gjorde han. En filmsekvens visar hur mannen en kväll i april bankar våldsamt på lägenhetsdörren. I handen håller han något som ser ut som en pistol.

– Tänk om han hade kommit in i lägenheten. Han hade dödat oss. Jag är hundra procent säker på det, säger Martin.

Läs ocksåSvårt vräka en granne som stör: "Det värsta jag har upplevt"Hyresgästen Idon Karlsson i sin lägenhet.

Dömdes till fängelse

Efter branden som inträffade några månader senare greps mannen, och har sedan dess varit frihetsberövad. I början av september dömdes han till fängelse i sex och ett halvt år. Han dömdes dels för grov mordbrand och grovt olaga hot, alltså det som han utsatt grannparet för, dels för andra brott riktade mot andra personer. När polisen gjorde husrannsakan hittade de en startpistol hos mannen. Ingen person skadades i branden, men dörren och ett fönster förstördes.

En tvådelad bild. Den enda halvan visar en startrevolver som ligger med en skala som kriminaltekniker använder vid fotografering. Den andra halvan visar en vit plastdunk fylld med vätska som står på ett golv.
Mannen misstänktes från början också för vapenbrott men det visade sig att det han hade hemma var en startrevolver, som det inte går att skjuta med. Utanför hans lägenhet stod en dunk med vätska.

Samtidigt som tingsrätten har rett ut frågorna kring våldet och hoten, har hyresnämnden kopplats in när det gäller hyreskontraktet för den våldsamma och hotfulla hyresgästen.

Osbybostäder hade sagt upp hans hyreskontrakt redan i april, efter händelsen med startpistolen som han sedan också dömdes för. Men eftersom mannen inte ville gå med på att flytta, vände sig bostadsbolaget till hyresnämnden för att få uppsägningen fastslagen.

Annons

Ställdes in

I början av oktober skulle hyresnämnden ha behandlat frågan, men förhandlingen ställdes in i sista stund. Den uppsagda hyresgästen meddelade nämligen att han hade ändrat inställning, och går med på att flytta.

En brandhärjade ytterdörr som leder till en lägenhet. I bakgrunden står en tekniker från polisen iförd skyddsmask och handskar. Han håller i en brun pappkasse.
Polisens tekniker på plats efter branden i flerfamiljshuset i Osby. Lägenhetsdörren var den enda vägen ut som hyresgästerna kunde ta sig på egen hand, utan hjälp utifrån. Lägenheten ligger på tredje våningen.

En lättnad, tycker grannen Martin.

– Det är bra. Det är skönt på så sätt men han kommer ändå att vara efter mig, det är det jag är nojig för, säger han.

Fakta: Så kan kriminella sägas upp

Regeringens utredare föreslår omfattande skärpningar av lagen, så att personer som påverkar sitt bostadsområde negativt ska lättare kunna vräkas. En vanlig missuppfattning är att det inte går att säga upp kriminella med dagens lagstiftning. Men det är fullt möjligt och sker redan runt om i landet. Dock så måste det som skett ha hänt inom fastigheten och falla inom ramarna för två möjliga scenarion:

Redan idag ansvarar hyresgästen som står på hyreskontraktet för hemmaboende barn, inneboende eller en partner. Flera personer kan alltså förlora sin bostad på grund av vad en i hushållet gör.

Läs också "Mamma, jag vill inte bo granne med han" - så hanterar du barnens oro för grannen Guide: Så kan du göra vid störningar från grannen Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.