HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Här höjs hyran med 49 procent

Norrköping Från cirka 4 900 till 7 300 kronor. Så mycket höjs hyrorna för de renoverade tvåorna på Mamregatan. Nu ska fler rustas upp, men hyresgästerna oroas för att inte ha råd att bo kvar.
Foto: Jakob Kindesjö
Rikshems lägenheter på Mamregatan i Norrköping.

Rikshem och Hyresgästföreningen är nu överens om hyrorna på Mamregatan 2–12 i Norrköping. De 54 lägenheterna, i det tidigare brandskadade huset, rustas till nyskick och får en höjning på 49 procent, som trappas in under fem år.

– Det är jättemycket pengar, men de hyresgäster vi hade att företräda hade gått med på villkoren, så vi hade inget utrymme kvar att göra något, säger Anita A:son Landegren, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping.

Läs ocksåInger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdesInger Borg, regionordförande Sydost.

Inför renoveringen har över hälften av hyresgästerna valt att flytta. Men Mamregatan är bara första etappen av Rikshems upprustning av kvarteret Niten. Fram till 2019 ska totalt 349 lägenheter totalrenoveras. Hyresvärden vill sätta in nya kök, badrum och i princip byta ut allt utom stommen i husen.

Näst på tur står hyreshusen utmed Muraregatan. Flera hyresgäster som Hem & Hyra varit i kontakt med befarar att de inte kommer att ha råd att bo kvar om hyrorna höjs med 49 procent.

Annons

– Stambyte och fönster är väl en sak, men det här är en lyxrenovering. Får jag inte höjt bostadsbidrag så är det kört, då måste jag flytta, säger Lilian Eriksson som bor på Muraregatan 113.

Läs ocksåRegionens medlemstapp ska fixas vid dörrenHyresgästföreningens medlemskort

– Jag har bott här i 20 år och det behöver renoveras. Men jag har lite blandade känslor om höjningen. Jag kommer nog att acceptera den och bo kvar, säger Brunilda Orellana som hyr en lägenhet på Muraregatan 117.

I den fortsatta upprustningen vill Hyresgästföreningen ha med ett basalternativ med en lägre hyreshöjning. Något som Rikshem är villig att diskutera.

Annons

– Om det är tekniskt möjligt så tycker jag det är bra att ha olika nivåer på renoveringen. Det vi pratat om är en annan nivå på köket. Men skillnaden blir inte jättestor. Erfarenhetsmässigt så kan det röra sig om 10–15 procent lägre i hyra, säger Fredrik Edlund, regionchef på Rikshem i Norrköping.

Läs ocksåAllt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat"

Hur ser intresset ut för de renoverade lägenheterna?
– Hyrorna blev klara sent, så insäljningen har inte pågått så länge. Men vi ser att intresset fyller på bra och hittills har vi ett tjugotal kontrakt på Mamregatan.

Fakta: Kvarteret Niten

Totalt 349 lägenheter ska renoveras i tre etapper. Etapp två inleds vid årsskiftet: Muraregatan 107–129. Hyvlaregatan 17–21.
Rikshem satsar 260 miljoner kronor och vill höja hyrorna med 49 procent efter renovering.
De som vill flytta får förtur till andra lägenheter hos Rikshem.
Hyresvärden står bland annat för flyttkostnaden vid omflyttning

Läs också Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.