Annons

Här krävs försäkring för att få hyra

Västernorrland Hemförsäkring är ofta bra att ha om olyckan är framme. Många värdar i Norrland anser det så viktigt att försäkring är ett krav för att få hyra en bostad.
Foto: Grafik:TT Nyhetsbyrån

En hemförsäkring kan vara guld värt. Om det visar sig att du som hyresgäst varit vållande till exempelvis en vattenskada eller brand kan du nämligen bli skyldig att stå för renovering både i din lägenhet och grannarnas om de också drabbats av olyckan. Att ha en hemförsäkring som täcker kostnaderna då kan vara värt några tior i månaden.

Många bostadsbolag anser att en hemförsäkring är så pass viktig att de infört det som krav för att få hyra en lägenhet. Men om hyresgästen har kvar sin försäkring eller inte efter kontraktsskrivningen är naturligtvis svårt att följa upp.
– Vi ställer som krav i vår uthyrningspolicy att man ska ha en gällande hemförsäkring, men vi har inte infört något system eller uppföljning på detta, säger Maria Flodin på Övikshem.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hem & Hyra har undersökt hur många allmännyttor i Norrland som kräver att hyresgästen har hemförsäkring. Det visade sig att mer än hälften, åtta av femton, allmännyttor i Västernorrland och Jämtland har det som krav. Och några av dem som inte har det idag funderar på att införa det.

Men är kravet rimligt rent juridiskt Johan Hermansson, jurist på Hyresgästföreningen i Sundsvall?
– De kan nog ställa kravet, men om hyresgästen säger upp försäkringen är det inget de kan göra åt saken. Och hyresgästen skulle ju aldrig bli av med sin lägenhet för en sån sak till exempel. Däremot kan jag tycka att en hemförsäkring är en god sak och nånting som alla borde ha.

Annons
Fakta: Hemförsäkring

• Bor du i hyresrätt räcker det med en vanlig hemförsäkring utan tillägg. Oftast gäller försäkringen för alla i hushållet.
• Alla hemförsäkringar innehåller:
– Egendomsskydd (lösöre). Ger ersättning t ex vid brand eller stöld.
– Reseskydd, gäller i 45 dagar (eller hos vissa bolag i 60 dagar). Ersätter bla kostnader för sjukvård och ambulansflyg som annars kan kosta dig hundratusentals kronor.
– Ansvarsskydd (skadeståndsskydd). Kan betala skadestånd som du krävs på.
– Rättsskydd (juridiskt ombud). Kan ersätta dina kostnader för ett juridiskt ombud vid en tvist.
– Överfallsskydd. Kan ge ersättning om du t ex blir misshandlad.
Källa: konsumenternas.se

Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.