Annons

Här vässas armbågarna i bostadsjakten

Linköping Konkurrensen om lediga lägenheter i Linköping är stenhård och det kan vara extra tufft om man saknar kontaktnät eller kanske inte kan svenska. Därför erbjuder Linköpings kommun en bostadssökarskola för nyanlända.
Foto: Jenny Knutsson
Najib Emadi riskerar att bli bostadslös och letar efter ett nytt hem. För att försöka öka sina chanser på bostadsmarknaden så deltog han i den kurs som Malin Karlsson höll i.

Najib Emadi kom till Sverige från Afghanistan för tre år sedan. Han är 19 år men fyller snart 20 och då upphör kommunens skyldighet att ordna med bostad och han förväntas hitta boende på egen hand.

— Nu bor jag i ett rum som kostar 6 000 i månaden. Jag kommer inte att klara det när jag ska betala hyran själv så jag behöver hitta något billigare, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Najib Emadi är en av hittills omkring 50 personer som deltagit i Linköping kommuns utbildning i att söka bostad. Han vill ha tips om hur han kan få kontakt med olika hyresvärdar men också få hjälp med att skriva ett ansökningsbrev.

Najib Emadi är långtifrån ensam. Det råder bostadsbrist i Linköping och för att försöka underlätta situationen för nyanlända startade kommunen för ett år sedan projektet ”Öppen dörr” där bostadssökarskolan är en del. En annan är att uppmuntra privatpersoner att hyra ut sina bostäder.

Projektet finansieras med hjälp av statsbidrag via länsstyrelsen.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

— Totalt har vi haft ungefär tre miljoner kronor att fördela till olika kommunala integrationsprojekt, säger Viveca Andersson, projekthandläggare på länsstyrelsens enhet för social hållbarhet.

Annons
Viveca Andersson, projekthandläggare på länsstyrelsens enhet för social hållbarhet.

Av dessa har 777 000 kronor gått till ”Öppen dörr”. Och även om målgruppen är nyanlända så är alla välkomna till bostadssökarskolan som hålls på stadsbiblioteket.

— En av de viktigaste sakerna att tänka på är att man måste vara aktiv. Bara för att man har mejlat till en hyresvärd en gång så ska man inte räkna med att bli kontaktad om det blir en lägenhet ledig, utan man måste höra av sig igen och igen. Det handlar mycket om tajming och man måste ha tålamod, säger Malin Karlsson, projektledare för ”Öppen dörr” och den som håller i kursen.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hon tipsar om den lista över hyresvärdar i stan som går att få hos Medborgarkontoret och som också finns på kommunens hemsida.

— Många tänker nog bara på Stångåstaden eftersom de är störst. Men de har kösystem och det kan ta tio år att få en lägenhet där. Men det finns många andra hyresvärdar som inte har kösystem.

Har nyanlända svårare än andra grupper att slå sig fram på bostadsmarknaden?

— Det vet jag inte. Men det kan förstås vara svårare om man inte kan språket och kanske inte vet var man kan hitta lediga bostäder.

Annons

Malin tipsar också om att det finns olika annonssajter där privatpersoner hyr ut bostäder och att det också kan gå att hitta ett nytt hem via olika Facebookgrupper. Men hon varnar samtidigt för de risker som finns.

— Om ni hyr i andra hand så är det viktigt att kolla upp att den som står på lägenheten faktiskt får hyra ut den till någon annan, till exempel genom att kontakta fastighetsägaren. Om det inte finns tillstånd så kan man bli tvungen att flytta.

Najib Emadi får tips av Malin Karlsson om vad han bör ta med i sitt ansökningsbrev. Han hoppas att det ska öka hans chanser att få napp. Han är orolig för framtiden.

— Just nu är det jättejobbigt. Jag gillar Linköping och vill helst bo kvar här, säger han.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.