Annons

Hårda krav stoppar hundratusentals svenskar

Nyheter Kraven på den som vill ha bostad är så hårda att hundratusentals svenskar inte får en chans. Det visar Hem & Hyras granskning av 339 hyresvärdar i hela landet.

Hem & Hyra har frågat samtliga kommunala bostadsbolag och de fem största privata hyresvärdarna i varje län vilka uthyrningsregler de tillämpar.

96 procent av de kommunala och 71 procent av de privata svarade. Totalt deltog 339 hyresvärdar, som är dominerande i sina kommuner och tillsammans äger över 900 000 av Sveriget 1,6 miljoner hyreslägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Svaren ger unik kunskap om hur de stora hyresvärdarna gallrar bland bostadssökande. Helst ska man ha fläckfri ekonomi, bra lön från ett fast jobb och goda referenser för att duga:

  • 96 % tar kreditupplysning.
  • 86 % godkänner inte aktuella hyresskulder.
  • 77 % har ett visst mått på hur stor inkomst du ska ha, ofta tre gånger hyran.
  • 72 % kräver goda referenser, vanligast från tidigare hyresvärd.
  • 30 % accepterar inte försörjningsstöd som inkomst (se reportage och tabell).
  • 27 % accepterar inte betalningsanmärkningar (se tabell).
  • 23 % godkänner inte tidigare skulder.
  • 14 % kräver fast anställning (se artikel och tabell).
  • 5 % accepterar inte a-kassa som inkomst.

Det här är regler som berör stora grupper av svenskar.

I fjol fick en kvarts miljon hushåll försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag.

Över en halv miljon svenskar har betalningsanmärkningar.

Drygt 560 000 har bara tillfälliga anställningar.

Annons
Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

Ytterligare en stor del av bostadsbolagen ställer krav på extra säkerhet ifall de ser någon sorts riskfaktor hos den sökande. Utöver de 30 procent som säger blankt nej till personer med försörjningsstöd svarar 28 procent att de godkänner försörjningsstöd ibland, ifall den sökande till exempel har borgensman eller annan typ av garanti för att hyran kommer in.

Resultatet bekräftar bilden av Hem & Hyras stora granskning i fjol, där 77 procent av landets socialchefer svarade på frågor om bostadsmarknaden. Tre av fyra sade att det har blivit svårare för socialens klienter att få bostad under 2000-talet. Bland annat svarade 60 procent att det har blivit svårade för dem som har försörjningsstöd.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) sade då till Hem & Hyra att han inte tycker det är rimligt att sålla bort alla som har socialbidrag.

Läs ocksåSabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

– Det intressanta måste ju vara att man har en hyfsat säker hyra som kommer in varje månad, inte hur de får in sina pengar. Får människor hjälp via socialen då är det en tillräckligt godtagbar säkerhet. Personligen tycker jag inte det är rimliga krav – och det gäller både privata fastighetsägare och kommunala bostadsbolag. Det innebär inte att jag kan bestämma hur olika bolag ska agera.

Annons

Stefan Attefall har avböjt att kommentera Hem & Hyras nya undersökning med hänvisning till att det här är frågor främst för kommunerna och de kommunala bostadsbolagen.

Lokala artiklar och kommentarer, samt de enskilda bostadsbolagens svar, kan du hitta genom att klicka på ditt län på kartan.

Se också diskussionen i SvT:s Godmorgon Sverige.

Fakta: Hem & Hyras enkät om uthyrnings-krav

Hem & Hyra skickade en enkät till alla kommunala bostadsbolag och de fem största privata bostadsbolagen i varje län. Vi frågade vilka regler de tillämpar när de ska godkänna nya hyresgäster.

96 procent av dem kommunala och 71 procent av de privata svarade på enkäten – totalt 339 bolag. Svaren visar att:

96 procent tar kreditupplysning.
86 procent godkänner inte hyresskulder.
30 procent accepterar inte försörjningsstöd.
27 procent accepterar inte betalningsanmärkningar
23 procent godkänner inte tidigare skulder.
14 procent kräver fast anställning.

Läs mer om undersökningen här.

Fakta: Hur svarade bostadsbolagen hos dig?

Välj ett län genom att klicka på kartan:

» Uthyrningskrav 2012

Läs också Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.