HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hårdare bostadsklimat bakom ökning av juridiska ärenden

Uppsala Ärendena hos Hyresgästföreningens juridiska enhet i regionerna Mitt och Aros-Gävle ökade med 35 procent förra året. Ett hårdare bostadsklimat och fler ombyggnationer är en del av förklaringen, tror Alexander Kuzmicki, chef för den juridiska enheten.
Alexander Kuzmicki, chef för den juridiska enheten i Hyresgästföreningens region Aros-Gävle och region Mitt, tror att hårdare bostadsklimat och större medvetenhet kring rättigheter är två förklaringar till ökningen av juridiska ärenden förra året.

I region Aros-Gävle ökade antalet medlemsärenden från 899 ärenden 2015 till 1 336 ärenden 2016, medan antalet i region Mitt ökade från 1 530 till 1 946. Det betyder att mängden medlemsärenden nu är tillbaka på ungefär samma nivå som innan den nationella rådgivningen i Uppsala bildades 2014. Starten innebar nämligen en minskning av antalet ärenden hos den juridiska enheten, i och med att fler medlemmar kunde få hjälp direkt genom telefonrådgivning.

– Det vi ser nu är bland annat fler kollektiva medlemsärenden på grund av ombyggnationer. Om hyresvärden vänder sig till hyresnämnden för att få en ombyggnation godkänd, trots att alla hyresgäster inte har godkänt den, blir det kollektiva medlemsärenden hos oss, säger Alexander Kuzmicki, enhetschef för juridiska enheten.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Samtidigt har förlängningstvisterna fördubblats i region Aros-Gävle, från 50 år 2015 till 100 år 2016. I region Mitt ökade antalet förlängningstvister under samma period från 71 till 106. En orsak till ökningen kan vara att det innebär mindre problem för hyresvärdar att vräka hyresgäster när fler står i kö för att få en lägenhet.

Annons

– Bostadsklimatet har blivit hårdare. Samtidigt har vi en utbildningsstrategi för att medlemmar och förtroendevalda ska känna till sina rättigheter och skyldigheter, så ökad kunskap kan också ligga bakom ökningen av ärenden, säger Alexander Kuzmicki.

Medlemsärenden som handlade om brister i boendet ökade från omkring 200 ärenden 2015 till cirka 300 ärenden 2016 i region Aros-Gävle och från 474 till 569 i region Mitt.

Annons
Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders
Läs också Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Fick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt" Efter åtta år i skogen – nu vräks Amir från kojan: "Det var min enda utväg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.