Annons

Häxsot oroar i Helsingborg

Helsingborg Trots många försök att tvätta bort den svarta beläggningen blir hyresgästen i Helsingborg inte av med den mystiska svärtan. Det feta sotet finns på väggar i hela bostaden.

Lägenheten i centrala Helsingborg är i behov av ommålning och tapetsering. När värden vägrade att rusta upp boendet kontaktade den 70-åriga hyresgästen Hyresgästföreningen. Vid besöket konstaterades det att en svart beläggning återfanns på väggar och snickerier i samtliga av lägenhetens rum.

Hyresgästen hade själv uppmärksammat problemet men visste inte vad det svarta sotet var för något. Att torka bort beläggningen har visat sig vara lönlöst. Inte heller ny väggfärg har hjälpt. Enligt Carina Klang, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen Region norra Skåne, är det troligt att hyresgästen har drabbats av häxsot, även kallat black magic dust.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag upplever att problem med häxsot har blivit vanligare, säger Carina Klang och påpekar att förekomsten av det svarta sotet skapar ett obehag eftersom de boende inte vet vad de andas in. 

Annons

För att förmå den privata värden att utreda och åtgärda problematiken har hyresgästen ansökt om ett åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden.

– Ett första och viktigt steg är att ta prov och utreda vad sotet består av, säger Carina Klang.

Annons
Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

I ansökan kräver hyresgästen även nya tapeter i sovrum och vardagsrum, ny toalettstol samt att problemet med varmvatten som inte håller rätt temperatur åtgärdas.

Fakta: Fakta Häxsot

Häxsot är benämningen på en svart oljig beläggning som dyker upp på ytor i lägenheter. Det som skiljer häxsot från vanlig svärtning är att det uppstår under en förhållandevis kort period.
Enligt en tysk studie, där 1000 boende som hade problem med svärtning deltog, uppstod 92 procent av fallen av häxsot under uppvärmningssäsongen. I 86 procent av lägenheterna förekom häxsotet i nybyggda eller nyrenoverade lägenheter. Svärtningen var oftast mest tydlig i vardagsrummet.
I Norge, där många fall av häxsot konstaterats, har forskare visat att vattenburen färg ofta används i de lägenheter som drabbas. Dålig ventilation spelar också in.

 

Läs också Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.