HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Häxsot oroar i Helsingborg

Helsingborg Trots många försök att tvätta bort den svarta beläggningen blir hyresgästen i Helsingborg inte av med den mystiska svärtan. Det feta sotet finns på väggar i hela bostaden.

Lägenheten i centrala Helsingborg är i behov av ommålning och tapetsering. När värden vägrade att rusta upp boendet kontaktade den 70-åriga hyresgästen Hyresgästföreningen. Vid besöket konstaterades det att en svart beläggning återfanns på väggar och snickerier i samtliga av lägenhetens rum.

Hyresgästen hade själv uppmärksammat problemet men visste inte vad det svarta sotet var för något. Att torka bort beläggningen har visat sig vara lönlöst. Inte heller ny väggfärg har hjälpt. Enligt Carina Klang, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen Region norra Skåne, är det troligt att hyresgästen har drabbats av häxsot, även kallat black magic dust.

Läs ocksåTorbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckanTorbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt två år sedan.

– Jag upplever att problem med häxsot har blivit vanligare, säger Carina Klang och påpekar att förekomsten av det svarta sotet skapar ett obehag eftersom de boende inte vet vad de andas in. 

För att förmå den privata värden att utreda och åtgärda problematiken har hyresgästen ansökt om ett åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden.

– Ett första och viktigt steg är att ta prov och utreda vad sotet består av, säger Carina Klang.

Läs ocksåMögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten

I ansökan kräver hyresgästen även nya tapeter i sovrum och vardagsrum, ny toalettstol samt att problemet med varmvatten som inte håller rätt temperatur åtgärdas.

Fakta: Fakta Häxsot

Häxsot är benämningen på en svart oljig beläggning som dyker upp på ytor i lägenheter. Det som skiljer häxsot från vanlig svärtning är att det uppstår under en förhållandevis kort period.
Enligt en tysk studie, där 1000 boende som hade problem med svärtning deltog, uppstod 92 procent av fallen av häxsot under uppvärmningssäsongen. I 86 procent av lägenheterna förekom häxsotet i nybyggda eller nyrenoverade lägenheter. Svärtningen var oftast mest tydlig i vardagsrummet.
I Norge, där många fall av häxsot konstaterats, har forskare visat att vattenburen färg ofta används i de lägenheter som drabbas. Dålig ventilation spelar också in.

 

Läs också Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Hyresgäster är utan värme och varmvatten: ”Det är en mycket komplicerad situation” Pandemin hindrar svåra hyresnämndsfall - Izabelle fick leva flera år i skadad lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.