Annons

Heimstaden köper av Gavlegårdarna

Gävle Det norska fastighetsbolaget Heimstaden är ny ägare till 803 lägenheter i Gävle. Säljaren, kommunala Gavlegårdarna, fick över en halv miljard kronor i affären. Men Hyresgästföreningen varnar för att höga försäljningspriser på sikt kan driva upp hyrorna.
Foto: Lena Mattsson
Heimstaden köper 803 lägenheter av Gavlegårdarna för över en halv miljard kronor.

På torsdagskvällen presenterade sig de nya ägarna Heimstaden vid två möten med hyresgästerna i Sätra och på Brynäs. Många ville ställa frågor och men svaren de fick var otydliga menar hyresgästen Camilla Dal som var med på informationsmötet i Stora gasklockan:

– De lovade att inget kommer att förändras men berättade samtidigt att underhållet i lägenheterna inte längre kommer att gå efter en tidsplan utan att de ska titta på varje enskilt fall.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Camilla Dal är en av de hyresgäster som kämpat mot att Gavlegårdarna säljer lägenheter. Att det blev just Heimstaden som köpte förvånar henne inte men gör henne upprörd:

– Det är en enskild man som äger majoriteten av Heimstaden och som har makten i styrelsen. Våra skattepengar går nu alltså till en norsk miljardär och det gör mig tokig.

Annons

Owe Hellberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, har fått läsa den avsiktsförklaring Heimstaden skrivit till Gavlegårdarna i samband med försäljningen. Där skriver företaget att inget ska förändras när de tar över.

Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.

– Problemet är bara att en avsiktsförklaring inte är juridiskt bindande. Vi måste träffa Heimstaden så snart det går för att bland annat teckna boinflytandeavtal.

Owe Hellberg är också orolig för att hyrorna i de aktuella lägenheterna kommer att höjas.

– Gavlegårdarna fick mer än en halv miljard i affären, mer än de trott att de skulle få. Men när försäljningssummorna stiger finns så klart risken att hyrorna också gör det för att täcka omkostnader som räntor och amorteringar som köparen har.

Annons
Läs ocksåRekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman

Hem & Hyra har i flera artiklar skrivit om Gavlegårdarnas försäljningar av lägenheter. Läs mer här.

 

Fakta: Lägenheterna som säljs

Södra Hospitalsgatan 9-13, 10
Södra Sjötullsgatan 12-14
Waldenströmsgatan 10
Boothsgatan 2-4, 8
Södra Fiskargatan 10-14, 13, 16-20, 15-17
Ladugatan 2-6, 1-3
Porfyrvägen 1-7
Norrbågen 22-30 i Sätra

Fakta: Han äger Heimstaden

Ivar Tollefsen äger, enligt företagets hemsida, drygt 86 procent av Heimstaden via sitt privata helägda bolag Fredensborg AS. Resten av Heimstadenaktierna ägs i små poster av stiftelser och försäkringsbolag.

Ivar Tollefsen har över 98 procent av rösterna i Heimstadens styrelse.

Ivar Tollefsen är, enligt Wikipedia, förutom företagare även rallyförare och har varit ledare för flera polarexpeditioner.

Läs också Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.