HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Helle och Tomas säger nej till renovering

Nyheter Helle Andersen och Tomas Andersson ställer inte upp på Helsingborgshems renovering som chockhöjer hyrorna. Än så länge slipper de, precis som de vill, men frågan är hur länge.
Helle Andersen och Tomas Andersson har haft renorveringar runt om kring sig ett bra tag nu. Foto: Petra Martinsson

Det byggs för fullt på Mellersta Stenbocksgatan i Helsingborg. Byggjobbare och hantverkare springer i trapporna. Men två lägenheter får stå i stort sett intakta: Helle Andersens och Tomas Anderssons. De har inte godkänt renoveringarna och enligt lagen måste då en domstol ta ställning till om bostadsföretaget får genomföra sina planer.

Än så länge är de två hyresgästerna nöjda.

Läs ocksåHon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhetFönster med regndroppar på, utanför mörka trädsiluetter och moln. En kvinna som vill byta lägenhet på grund av oro nekas byte.

– Vi har inte fått något riktig besked om vad som händer om vi förlorar i hovrätten. Men jag hoppas ju att vi får ha det så här, säger Tomas Andersson.

Så verkar dock inte bli fallet. När Hem&Hyra frågar Helsingborgshem är svaret att också dessa två lägenheter kommer att renoveras om hovrätten godkänner. Hyresnämnden gick på bostadbolagets linje, beslutet överklagades och ligger nu hos hovrätten.

I Helle Anderssons och Tomas Anderssons lägenheter har saker som rör och ventilation bytts ut men kök och badrum har inte rivits ner och byggts nytt. Det betyder att renoveringen i stort sett har gjorts på det sättet som hyresgästerna vill. Ett stambyte utan en standardhöjning och därmed ingen högre hyreshöjning.

Läs ocksåHan kastar ut sopor från fönstret – "hundratals måsar utanför lägenheten"Sopor ligger på gatan. En silhuett föreställande en man är inklippt i bilden.

– I hyresnämnden satt Helsingborgshem och sa att de måste riva köket på grund av stambytet, men så är ju inte fallet, säger Tomas Andersson och visar hur rören nu har bytts ut utan att köket har tagit så mycket skada.

Nu har stammarna i de aktuella lägenheterna passerats genom kök och bad med en inklädnad i befintliga köksskåp och i ett hörn av badrummet. Frågan är då varför de inte kan få ha det så även i fortsättningen. Enligt Helsingborgshem är skälen framför allt tre.

  1. Att dra stammarna genom köksskåp och i ett hörn av badrummet är ingen bra lösning.
  2. Badrummets tätskikt är fortfarande dåligt och behöver åtgärdas.
  3. Kökets standard behöver uppdateras till dagens nivå.

 – När vi byter stammar så måste köket göras om och uppdateras till modern standard, det känns självklart, säger Charlotte Albertsson, marknadschef på Helsingborgshem.

Frågan är också varför hyrorna måste höjas så mycket.

– I fastigheten är/var stammarna så dåliga att alternativet med relining inte var aktuellt. Eftersom tätskikten dessutom var dåliga så har vi inte sett något alternativ än att göra om badrummen, och då är det naturligt att göra om dem till dagens standard, det vill säga kakel och klinker, säger Charlotte Albertsson.

Hon betonar att hyrorna fasas in under tre år och alla som bor kvar får en viss rabatt på den nya hyran. Detta för att de inte ska få hela hyresjusteringen enligt den nya hyressättningsmodellen utan enbart höjningen från ombyggnaden.

Läs ocksåMamma hyrde ut olovligt till sonen: "Ingen som informerade om detta"Fotomontage med dels en silhuettbild på en kvinna, dels en bild på tre Kfast-flaggor utanför huvudkontoret.

De kraftiga hyreshöjningarna Mellersta Stenbockgatan har fått många att flytta. Om det kan du läsa här: Många flyttar efter chockhöjningar på Olympia

Om hyresnämndens beslut kan du läsa här.

Läs också Trebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlek Oväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.