Annons

Hem & Hyras avslöjande om ombildningsfusket kan vinna guldspade

Nyheter Den stora köpfesten avslöjade hur skurkaktiga metoder används för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Nu kan reportrarna Ida Karlsson och Linda Dahlin vinna en guldspade, när Hem & Hyra nomineras för fjärde året i rad.
Foto: Marc Femenia / Montage
Ida Karlsson och Linda Dahlin är nominerade till en guldspade.

Hem & Hyra har återigen nominerats till det grävande journalistpriset Guldspaden. Det är inom kategorin ”Magasin” som tidningens reportrar Ida Karlsson och Linda Dahlin nu nomineras för grävet ”Den stora köpfesten”.

– Det känns stort. Vi är otroligt glada över nomineringen och över att granskningen uppmärksammas, säger Ida Karlsson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I en rad artiklar har reportrarna granskat ombildningskonsulter som tjänar stora pengar på att hjälpa till att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Avslöjandet visar att konsulterna använder sig av bedrägliga metoder.

Annons

– Det handlar om mångmiljonaffärer som går under radarn. Konsulter kan arbeta fritt utan att granskas medan hyresgäster hamnar i kläm, säger Linda Dahlin.

I en av artiklarna beskrivs hur företaget Restates vd Patrik Rosén lät sina bekanta folkbokföra sig på en adress i Rågsved i södra Stockholm, för att på så sätt kunna få majoritet för ombildning. Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet och dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) kallade det hela för ”en skumraskbransch” och sa att luckorna i lagen måste ”täppas till”. Regeringen tillsatte också en utredning för att granska bedrägerier i branschen.

Annons
Läs ocksåTidigare vd:n för Svensk ombildningsfinans: ”Vi har lagt ner allt”Mattias Anderberg Svensk ombildningsfinans

Guldspaden delas ut av Föreningen grävande journalister. Årets vinnare utses och presenteras på årets grävseminarium den 31 mars–1 april i Karlstad. I och med årets nominering har Hem & Hyra nominerats fyra år i rad och för totalt fem avslöjanden under den perioden.

Fakta: Här är de nominerade till guldspaden i kategorin "Magasin"

”Den stora köpfesten” –  Ida Karlsson, Linda Dahlin, Hem & Hyra.

”Den stora modebluffen” – Rasmus Lygner, Mikael Färnbo, David Lundmark, Dagens Arbete

”Mordet på facktopparna” – Mikael Färnbo, Dagens Arbete.

Läs också Svensk ombildningsfinans i konkurs – krävdes på över en halv miljon efter härva Hovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel Banken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv” Ali köpte bostadsrätt som inte fanns – krävdes på en halv miljon av banken: ”Hela mitt liv är förstört”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.