Annons

Hem & Hyras avslöjande om ombildningsfusket kan vinna guldspade

Nyheter Den stora köpfesten avslöjade hur skurkaktiga metoder används för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Nu kan reportrarna Ida Karlsson och Linda Dahlin vinna en guldspade, när Hem & Hyra nomineras för fjärde året i rad.
Foto: Marc Femenia / Montage
Ida Karlsson och Linda Dahlin är nominerade till en guldspade.

Hem & Hyra har återigen nominerats till det grävande journalistpriset Guldspaden. Det är inom kategorin ”Magasin” som tidningens reportrar Ida Karlsson och Linda Dahlin nu nomineras för grävet ”Den stora köpfesten”.

– Det känns stort. Vi är otroligt glada över nomineringen och över att granskningen uppmärksammas, säger Ida Karlsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I en rad artiklar har reportrarna granskat ombildningskonsulter som tjänar stora pengar på att hjälpa till att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Avslöjandet visar att konsulterna använder sig av bedrägliga metoder.

Annons

– Det handlar om mångmiljonaffärer som går under radarn. Konsulter kan arbeta fritt utan att granskas medan hyresgäster hamnar i kläm, säger Linda Dahlin.

I en av artiklarna beskrivs hur företaget Restates vd Patrik Rosén lät sina bekanta folkbokföra sig på en adress i Rågsved i södra Stockholm, för att på så sätt kunna få majoritet för ombildning. Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet och dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) kallade det hela för ”en skumraskbransch” och sa att luckorna i lagen måste ”täppas till”. Regeringen tillsatte också en utredning för att granska bedrägerier i branschen.

Annons
Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk”Det finns ett verkligt behov av ny lagstiftning. Hyresgäster vågar inte och har inte alltid resurser att ta tillvara sina rättigheter,” säger Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Guldspaden delas ut av Föreningen grävande journalister. Årets vinnare utses och presenteras på årets grävseminarium den 31 mars–1 april i Karlstad. I och med årets nominering har Hem & Hyra nominerats fyra år i rad och för totalt fem avslöjanden under den perioden.

Fakta: Här är de nominerade till guldspaden i kategorin "Magasin"

”Den stora köpfesten” –  Ida Karlsson, Linda Dahlin, Hem & Hyra.

”Den stora modebluffen” – Rasmus Lygner, Mikael Färnbo, David Lundmark, Dagens Arbete

”Mordet på facktopparna” – Mikael Färnbo, Dagens Arbete.

Läs också ”Den stora köpfesten” gav guldspade till Hem & Hyra Hem & Hyras avslöjanden kan än en gång vinna fint pris - granskade ombildningar Efter Hem & Hyras avslöjande – nu ska regeringen utreda ombildningsfusket Ombildningssvindel – ledamot tvingas betala tillbaka 7 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.