Annons

Hemmet var som en soptipp – nu vräks mannen

Grästorp Mannen har levt i misär i flera år, men det var när en kastrull kokade torr på spisen som ärendet drogs till sin spets. Då kom hyresvärden in i lägenheten och upptäckte hur illa det var. Nu måste hyresgästen flytta, efter beslut av hyresnämnden.
Foto: Privat
När en kastrull kokade torr på spisen upptäckte hyresvärden hur illa ställt det var i lägenheten. "Det var ren tur att det inte blev värre", säger värden. "Det gick nästan inte att ta sig fram i allt skräp".

Det är egentligen en lång och tragisk historia som lett fram till att mannen nu blir utan bostad. Redan för tio år sedan var ett ärende i hyresnämnden där mannen orsakat en översvämning i lägenheten. Då fick han bo kvar.

Henrik Andersson har haft mannen som hyresgäst i flera år och säger att han vid flera tillfällen försökt att få mannen att be om hjälp. Trots anmodan om att städa och röja upp har hyresgästen inte åtgärdat något. Hyresgästen valde också att inte inställa sig till sammanträdet i hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men det svenska systemet kräver ju att det är personen själv som ska be om hjälp, säger Henrik Andersson. Därför är det tragiskt att det behövt gå så här långt. Nu hoppas jag att han får hjälp.

Uppsägningen kommer efter upptäckten av en bostad i fullständigt kaos. Bilder visar hur köket är belamrat av skräp, samtliga ytor i lägenheten är fyllda av sopor, kläder och smuts. I badrummet står flera kattlådor som är fyllda av avföring. Allt ledde till kontakt med både socialtjänst och länsstyrelse, då det fanns flera katter i lägenheten.

Annons
I badrummet var allt smutsigt och ostädat sedan flera år. Överfulla kattlådor och sopor fyllde hela rummet.

– Det är obeskrivligt, säger Henrik Andersson. Och jag som hyresvärd har ju ansvar både för mitt hus och för mina andra hyresgäster. Därför har jag tvingats till att driva det här. Ingen hade varit gladare än jag om han hade fått hjälp på ett tidigare stadium.

Lägenheten i Grästorp kommer att kräva omfattande renovering, när mannen nu tvingats flytta.

En enig hyresnämnd menar att det framgår av bilder att bostaden är vanvårdad, mycket smutsig och att hyresgästen utsatt grannarna för skadorna.

– Om personer i sådana här situationer får hjälp av god man och boendestöd så skulle detta inte behöva hända, säger Henrik Andersson. Och för mig som liten fastighetsägare drabbar det hårt. Jag önskar att vi hade kunnat göra mer, men så fungerar det inte. Det är tragiskt att en person ska behöva flytta för att få hjälp, för nu måste samhället ställa upp och hjälpa personen.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Hem & Hyra har sökt hyresgästen, utan att kunna nå honom.

LÄS MER: Enkelt stöd vid psykisk ohälsa kan rädda hem – många blir utan

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.