HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

HFAB i Halmstad får rätt mot hyresgäst

Halmstad När kvinnan flyttade in ville hon byta golv med pengar från lägenhetens underhållsfond. Men de var borta. Fallet drevs till hyresnämnden. Den tar inte ställning om fonden men ger värden rätt i att inte byta golv.
Foto: Petra Martinsson/Hyresnämnden
Hyresgästen ville att bolaget betalade nya golv när hon nu inte hade några fondpengar att ta av. Hyresgästföreningen höll med.

Vid kontraktsskrivningen fanns närmare 7000 kronor i lägenhetens fondkonto. Ett sådant konto tillhör lägenheten och ska bekosta visst underhåll. När kvinnan flyttade in i bostaden ville hon byta ut golv som hon tyckte var repiga och slitna med pengar från fonden, men då var de borta.

Det visade sig att värden, det kommunala bostadsbolaget HFAB, hade använt pengarna till att fixa till i lägenheten. Bara en viss del hade varit möjligt att debiterat den avflyttande hyresgästen.

Läs ocksåTusentals hyror granskas i Halmstad

Fel, tyckte Hyresgästföreningen som drev fallet som ett åtgärdsföreläggande till Hyresnämnden i Göteborg. Enligt ansökan skulle bostadsbolaget betala för nya golv i sovrum och hall. Bolaget å sin sida menade att golven var normalslitna och att de hade varit tillmötesgående och renoverat vissa saker. De menade också att lägenhetens fond ska betala för ytskikt och att det därför var rätt att pengarna nu hade använts.

Hyresnämnden som nu tagit upp fallet ger hyresvärden rätt, i alla fall att de inte behöver byta ut golven. Den skriver i sitt beslut:  ”helhetsintrycket av golvmattorna är att de är i bra skick” och inte i behov av att bytas. Nämnden konstaterar kort att de inte tar ställning till om värden vid renoveringen av lägenheten gjorde rätt i att använda pengar ut fonden eller om det är ett avtalsbrott.

I en tidigare tvist om fonden fick hyresgästen rätt. Den gången handlade det om hur skador skulle hanteras.

Läs ocksåBlev uppsagd för att hyra ut svart - men bevisen räckte inte
Fakta: HFAB:s underhållsfond

• Trädde i kraft på våren 2017. Ersatte den så kallade Bonusfonden där pengarna följde med hyresgästen.
• Bolaget tillför varje månad pengar till lägenheten och de ska användas när det behövs.
• Hyresgästen bestämmer men kan inte underhålla mer än vad fonden räcker till.
• Fonden kan användas till kan så kallat ytskiktsunderhåll som golv, väggar och tak genom målning/tapetsering eller byte, samt sprutmålning av köksluckor, byte av innerdörrar samt till ny bänkskiva.
Källa: HFAB

Läs också Avtal sätter stopp för miljonlöner till Hyresgästföreningens värvare Polisens slutsats: Hyr ut svart till ensamkommande Göteborgs kommunala värdar lovar nollnivå vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.