Annons

Historisk dom slår fast – hyreshöjning på 61 procent var ett brott

Nyheter En svartuthyrd lägenhet med en smyghöjd hyra. För första gången har en person dömts för det nya brottet. En 44-årig man i Stockholm tvingas nu betala böter.
Svart överhyra

Det var mycket spring i trapphuset i Hässelby och ägaren Stockholmshem fick in tips. Så uppdagades svartuthyrningen av lägenheten som sedan blev polissak. Förstahandshyresgästen, en 44-årig man, åtalades i höstas. Den första i landet för den här typen av brott kunde Hem & Hyra avslöja.

Fallet handlar om en trerummare på 69 kvadratmeter och nu har Solna tingsrätt kommit med sin dom. Svartuthyraren i Hässelby döms mot sitt nekande för brott mot jordabalken. Han tvingas nu betala 6 900 kronor i böter.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Domen är historisk, den första i sitt slag sedan lagen skärptes 2019. Rätten hade i princip tre frågor att ta ställning till. Hem & Hyra har gått igenom domstolens resonemang:

Hyrdes lägenheten ut svart?

Ja, i ungefär två månader blev svaret. Varken fastighetsägaren eller hyresnämnden har gett tillstånd till andrahandsuthyrning. Domstolen menar att mannen som bott i lägenheten och som vittnat om att han hyrt hela bostaden har varit mycket trovärdig. Det var inte fråga om en inneboende, vilket skulle inneburit att brottsmisstanken hade fallit.

Läs ocksåMan åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronorMeddelandekonversationer över misstänkt annonsbedrägeri där den tilltalade uppmanar målsägande att swisha pengar för hyra.

Var hyran oskälig?

Annons

Ja. Här pekar domstolen på hyreslagen där det uttryckligen står att en andrahandshyra inte får höjas med mer än 15 procent, sett till den förhandlade hyrans nivå. Detta ska vara ett tillägg för kvarlämnade möbler och utrustning och ingen ren vinst. Lägenheten i Hässelby hade en ursprungshyra på 6 527 kronor. Andrahandshyresgästen betalade 10 500. Ett tillägg på knappt 61 procent, konstaterar nu rätten.

Var det här ett brott som ska ge straff?

Läs också63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomisktSvart överhyra

Ja. Så här resonerar rätten: Det var visserligen en kort svartuthyrning, ungefär två månader, men eftersom påslaget på hyran blev så pass högt så är det att betrakta som ett brott.  Upp till 20 procents höjning hade mannen kunnat komma undan med i en helhetsbedömning, enligt domen. Men nu blev det för mycket.

Utöver böter på 6900 kronor får stockholmaren även stå för kostnaderna för sin försvarare, 7 025 kronor.

Svarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

Annons

Näste person att ställas till svars för en möjligt olaglig andrahandsuthyrning kan bli en malmöbo, som Hem & Hyra rapporterat om tidigare.

En 40-åring står åtalad för brott mot jordabalken efter att ha hyrt ut sin hyresrätt i Malmö i andra hand. Bostaden ägs av det kommunala bostadsbolaget MKB och hyresgästen har redan kastats ut efter en process i hyresnämnden.

De två fallen är ovanliga. Trots möjligheten att anmäla misstankar var det så sent som i höstas bara en handfull fall som hade lämnats över till polisen. Det visade Hem & Hyras kartläggning av ett trettiotal stora hyresvärdar runt om i landet, tillsammans ägare av hundratusentals lägenheter.

Fakta: Så hyr du ut utan att få problem
  • Hyra ut till inneboende: du behöver inget tillstånd från hyresvärden så länge du själv bor kvar och tar in någon att dela bostaden med.
  • Hyra ut i andra hand: du behöver få godkänt från husets ägare innan du flyttar och låter någon annan ta över lägenheten tillfälligt. Du måste ha beaktansvärda skäl som till exempel sjukdom, tillfälligt jobb eller studier på annan ort. Om värden inte går med på det kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden för att få hjälp.
  • I båda fallen går det att lägga på tio till femton procent på den förhandlade hyran. Den som betalar mer än så kan vända sig till hyresnämnden och kräva en återbetalning.
Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Stordalens smarta lägenhetsaffärer – äger ett av de största mellanhandsbolagen Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.