HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hjällbobostaden höjer hyrorna

Göteborg ​Årets hyror hos Hjällbobostaden i Göteborg är klara. I genomsnitt höjs hyran med 1,99 procent. Höjningen gäller från 1 mars i år. 

​När förhandlingarna inleddes krävde bolaget att få höja hyran med i genomsnitt 2,7 procent från 1 januari. Som skäl uppgav Hjällbobostaden höjda kommunala taxor och ökade räntekostnader.

 
Hyresgästföreningen ansåg däremot att hyrorna skulle vara oförändrade eftersom många hyresgäster redan har en ansträngd ekonomi och svårt att klara nya utgifter. Dessutom menar föreningen att räntorna fortfarande är låga.
 
Den överenskommelse som nu är klar innebär att båda parter har fått backa från sina första krav.  I genomsnitt höjs hyrorna med 1,99 procent från 1 mars i år. Höjningen för mars månad får hyresgästerna betala i efterskott på april månads hyra.
 
Höjningen varierar dock något mellan olika områden i Hjällbo.  Som lägst höjs hyran med 1,98 procent och som högst med 2,05 procent.
 
Det innebär att en lägenhet som tidigare kostat 5 000 i månaden blir 99 kronor dyrare om höjningen är 1,98 procent och 102 kronor dyrare om den är 2.05 procent.
 
I samband med förhandlingarna krävde Hyresgästföreningen också att Hjällbobostaden redovisar en handlingsplan för bättre internkontroll att förhindra framtida misskötsel.
 
Bakgrunden till det kravet är den hårda kritik som i höstas framfördes av revisionsfirman KPMG som efter en granskning kunde konstatera stora brister i bolagets sätt att kontrollera och hantera fakturor och upphandlingar.
 
Hjällbobostaden har under förhandlingarna redovisat vilka förbättringar i rutiner och kontroll som redan genomförts och vilka övriga åtgärder som planeras.
 
Hjällbobostaden har drygt 2 000 lägenheter, samtliga ligger i Hjällbo.

Läs också Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Fler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjning Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar" Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.