Annons

Hjälp till dödssjuk mamma gav inte rätt till lägenhet

Malmö Mannen tog hand om sin mamma och när hon dog vill han ta över hennes hyreskontrakt. Men först MKB och nu även hyresnämnden säger nej. Bostaden ska istället gå till lägenhetssökande.

Hyreskontraktet för bostaden i Malmö skrevs redan på 50-talet men nu tar MKB tillbaka lägenheten. När kvinnan som bodde där dog ville hennes son ta över kontraktet. Men värden sade nej och det inleddes en process i hyresnämnden.

Den centrala frågan har varit om det ska betraktas som att mannen har bott i lägenheten eller inte. Han har själv en bostad strax intill men menar att han bott hos mamman efter att hon blivit sjuk.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Annons

Men MKB, och hyresnämnden, menar att det mer låter som ett vårdförhållande än ett samboende. Att mannen aldrig skulle ha bott hos mamman om hon inte varit sjuk. Han har själv berättat hur han bott där, delat kostnader med mamman och umgåtts med henne innan hon gick bort. Men hyresnämnden anser inte att det är en rimlig berättelse. Enligt beslutet är uppgifterna “få, torftiga och i vissa delar motsägelsefulla”.

Mannens begäran att ta över kontraktet avslås och nu ska MKB istället låta någon som köar efter bostad flytta in.

Annons
Läs ocksåSläkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock"På bilden ser man en rollator som står mitt på golvet i ett rum. I bakgrunden syns bland annat en soffa och ett fönster. En svart silhuett föreställande en kvinna är inflikad i bilden.

Här reder Hem & Hyra ut vad som händer med en lägenhet när en nära anhörig dör.

Läs också Dödsbo lämnades i avfallssäckar på gatan – "fruktansvärt respektlöst" Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor Mamman avled – då svarade hyresvärden med att kasta ut hennes 14-årige son Lång serie otillåtna uthyrningar: Nu rivs kontraktet till pampiga våningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.