HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hög standard och hög hyra efter renovering i Alby

Botkyrka Tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin och golvvärme. Det är hög standard i Mitt Albys nyrenoverade lägenheter. Men hyran landar på 9 000 för en trea.

Mitt Alby renoverar lägenheter som blir tomma och höjer standarden. Hittills har 30 lägenheter renoverats men målet är att 50 av de 1 300 lägenheterna på Albyberget ska renoveras varje år. Hyresgästföreningen region Stockholm och Mitt Alby har nu kommit överens om ett avtal som innebär att hyran för en trea på 77 kvadratmeter hamnar på cirka 9 000 kronor.

– Vi behöver de här hyresnivåerna för att räkna hem affären. Vi kanske hade kunnat kräva lite högre hyran men det var viktigt för oss att komma överens med Hyresgästföreningen, säger Stefan Dahlbo, vd på Mitt Alby.

Läs ocksåKontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad”Nicholas Moga, hyresgäst hos Burlövsbostäder i Arlöv, tittar ut från sin balkong.

Han säger att de inte renoverar alla tomma lägenheter om de inte är i dåligt skick.
– Men eftersom det varit valfritt lägenhetsunderhåll är underhållet oftast eftersatt så därför behöver de flesta lägenheter renoveras, säger han.

Annons

Har ni renoverat med hög standard för att kunna höja hyran mer?
– Nej, vi har pratat med många hyresgäster och de flesta vill ha den här standarden, de vill till exempel ha tvätt- och diskmaskin, säger han.

Har ni funderat på att renovera en del lägenheter med lite lägre standard och lägre hyra för de som inte har råd med nio tusen för en trea?
– Inte nu när det är så få vi renoverar, men om det blir fler tomma i framtiden och snabbare renoveringstakt kan det bli så att vi har olika renoveringsniver, säger han.

Läs ocksåHyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyraKvinna med glasögon, med hus och trafik i bakgrunden.

Lägenheterna helrenoveras med nya kök och badrum, och bland annat diskmaskin, helkaklat badrum med golvvärme, tvättmaskin, parkett, torktumlare, micro, säkerhetsdörr, nya mattor och nymålat.

Annons

Stefan Björk, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, är nöjd med överenskommelsen. Han säger att Mitt Alby inte ville backa från sitt hyreskrav men kunde tänka sig att erbjuda högre standard i lägenheterna.
– Efter förhandlingar så får lägenheterna bland annat diskmaskin, torktumlare, micro, parkettgolv i kök och belysning och eluttag på balkong, säger han och tillägger att han inte tror att hyran hade hamnat på andra nivåer om ärendet avgjorts i hyresnämnden.

Läs också Kommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannen Så mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listan Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.