HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höga yrkanden i Värmland

Värmland Två bostadsbolag har kommit med hyresyrkanden i Värmlands län. Båda ligger enligt Hyresgästföreningen högt: 2 respektive 2,5 procent.

Det är Kristinehamnsbostäder och Forshagabostäder som är först ut i Värmlands län med att berätta hur mycket de vill höja hyrorna nästa år.

Kristinehamnsbostäder vill höja med 2,5 procent. För den med en hyra på 5 000 kronor innebär det en hyreshöjning med 125 kronor per månad.

Läs ocksåHyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem

Forshagabostäder å sin sida vill höja hyrorna med 2 procent enligt Sabo. Det motsvarar en höjning med 100 kronor i månaden för den som i dag betalar 5 000 kronor i hyra.

Vd:arna för de bägge bostadsbolagen  hänvisar bägge till att de har hyresnivåer som ligger lägre än genomsnittet och att pengarna ska gå tillbaka till hyresgästerna i form av renoveringar och underhåll.

– Pengarna ska enbart läggas på underhåll, oavsett vad det blir för hyresnivå efter förhandlingen ska pengarna tillbaka till hyresgästerna, säger Urban E Linder som är vd på Kristinehamnsbostäder.

Läs ocksåHalva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja

Även i Forshaga är det underhållet som ska prioriteras.

– Vi har många fastigheter som är producerade runt 1965 och även om uthyrningssituationen och räntorna ser bra ut just nu, så ökar taxorna och lönekostnaderna. Dessutom ligger vi under snitthyran och vi behöver komma upp i nivå, säger Jessica Lundgren som är vd på Forshagabostäder.

Nu ska hyrorna förhandlas.

Läs ocksåSå kan coronapandemin påverka din hyra

Hyresgästföreningen Region Mitt hoppas på låga höjningar inför nästa år. Förhandlingsstrategen Marcus Kjellin har tidigare sagt till Hem & Hyra att höjningarna kommer ligga runt noll procent utom i några få undantagsfall.

Många bostadsbolag i just Värmland är extra känsliga eftersom taxorna för vatten, avlopp och el kan motsvara 45-50 procent av hyran.

– Om en sådan kommun bestämmer sig för att höja taxorna är det klart att det kan driva upp hyreskraven, förklarar Marcus Kjellin.

Av de hyror i landet som hitills är klara inför nästa år, ligger alla på under en procent.

Läs också Förhandlingarna klara – hyrorna steg med 2 procent Nordanstig har landets näst högsta taxor

Höga yrkanden i Värmland

Värmland Fem bolag har lämnat sina förslag på hyreshöjningar till nästa år. De ligger mellan 1,61 och 3,3 procent.

I veckan gick Hyresgästföreningens regionordförande Helena Frisk ut med uppmaningen att hyresvärdarna borde lägga sig på låga höjningar eller frysta nivåer nästa år.

Men det verkar inte något bolag ha hörsammat hittills. Fem bolag har lämnat sina yrkanden och högst ligger Forshaga på 3,3 procent. Det skulle innebära en höjning med 165 kronor i månaden för den som har en månadshyra som idag ligger på 5000 kronor.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Hyreshöjningarna ska nu förhandlas med Hyresgästföreningen.

Bolag

Yrkande för 2015

Yrkande för 2014

Höjning 2014

Forshaga 3,3

3 1,8
Årjäng 2,5 5 2
Torsby 2,4 2,5 i tvåårsuppgörelse
Kristinehamn 2 2,5 1,9
Grums 1,61 3,26 (1 % 1/1 och 2 % 1/7)

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.