Annons

Högre hyra för flyktingar avgörs i hovrätten

Hällefors ​I morgon, torsdag, avgör Göta hovrätt om hyresvärden Skaret fastigheter i Hällefors gjorde rätt när de tog ut 4 000 kronor mer i hyra av flyktingar än av svenskfödda.

​Hem & Hyra har flera gånger skrivit om fallet.

Annons
Ärendet var upp i tingsrätten i Örebro förra våren. Diskrimineringsombudsmannen, DO, drev ärendet som gällde en familj i Hällefors som fått betala runt 4 000 kronor mer i hyra än sin svenskfödda granne.
Men tingsrätten tog aldrig ställning till om Skaret fastigheter hade gjort rätt när de tog ut en högre hyra av utlandsfödda.
I stället kom de med den överraskande domen att lagen inte var tillämplig.
Tingsrätten i Örebro menade att familjen som betalat 4 000 kronor mer i hyra, inte fått göra det för att de tillhörde en speciell etnisk minoritet. Gruppen invandrare som sådan är inte att räkna som en etnisk minoritet, enligt Örebro tingsrätt.
Det fick DO, diskriminerings ombudsmannen, att överklaga domen.
I morgon kommer Göta hovrätt i Jönköping att ta ställning både till om invandrare är att klassa som en etnisk minoritet samt själva sakfrågan: är det är diskriminering att låta en hyresgäst med utländsk bakgrund betala högre hyra än en svenskfödd?
– Jag kommer lägga mer krut på vad etnisk tillhörighet innebär. Jag ska göra en grundlig genomgång och visa på hur man tidigare dömt i andra fall. Tingsrätten i Örebro gjorde en teknisk och ordagrann tolkning av lagetexten, men det finns andra ärenden där det till exempel handlat om fyra invandrarkillar som inte kommer in på en krog och där de, utan att man går in på vilket land de kommer ifrån, bedömt att det handlar om etnisk diskriminering, säger DO:s jurist Ulrika Dietersson.
Vad tror du om chanserna i morgon?
–  Det är svårt att säga i förväg. Men att hovrätten överhuvudtaget gett prövningstillstånd visar på att de tycker att något inte gått rätt till.
Vad innebär det för DO i framtiden om hovrätten gör samma bedömning – att lagen inte är tillämplig?
– Det vore orimligt. Om de gör det får vi överklaga igen.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.