Annons

Högre hyror men sämre ekonomi drabbar barnen

Skåne Hyrorna har höjts mycket mer än andra priser. Samtidigt har en stor del av hyresgästerna i Skåne fått det sämre ekonomiskt, enligt en ny rapport.

Hyresgästföreningen har tagit fram siffror som visar att mer än var tredje barnfamilj i hyreshus i  Skåne har inkomster som ligger under riksnormen för försörjningsstöd.
– Det är beklämmande att se dessa siffror, säger Petra Lundh, bostadspolitisk utredare i  region norra Skåne.

På onsdagen presenteras Hyresgästföreningens rapport ”Bostadsbristens landskap – kalla fakta om folk och hus i Skåne”. Behovet av att bygga fler hyresrätter i Skåne är skriande. Och för att öka förståelsen för vilka grupper som det måste byggas för, samt visa på hur bostadsbristen slår, har Hyresgästföreningen tittat på hyresgästernas levnadsförhållanden. De framtagna siffrorna visar tydligt att inkomstglappet (mellan den disponibla inkomsten och hyran/boendekostnaden) i jämförelse med de som äger sitt boende har ökat. Samtidigt har hyrorna gått upp mer än andra priser i samhället.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Om hyrorna hade stigit lika mycket som andra priser sedan 1980 hade idag en normaltrea kostat 2 800 kronor i månaden, istället för 6000 kronor.
–  Det beror framför allt på beskattningen av hyresrätten. Den första stöten kom med skatteomläggningen 1990. På tre år ökade hyrorna med 50 procent, säger Petra Lundh.
I skatteomläggningen sänktes skatten på inkomster och höjdes på varor och tjänster.

Annons

På senare tid har skattesänkningar och höjda löner gett många skåningar tjockare plånböcker, men många har också fått det sämre när trygghetssystemen har förändrats, exempelvis lägre a-kassa och sjukpenning. Många av de som har det sämre ställt bor i hyresrätter.
–  Men vi får komma ihåg att hyresgästerna inte är någon marginaliserad liten grupp, utan en tredjedel av Sveriges befolkning. Här bor alla sorters människor; unga, gamla, de som tjänar mycket och de som tjänar lite. Men de med sämre ekonomi bor oftare i hyresrätter, säger Petra Lundh.

Bostadsbristen slår extra hårt mot den gruppen, bland att för att trångboddheten ökar och billigare boenden är svåra att hitta.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Läs mer om rapporten här: Ny rapport visar ökande bostadsbrist i Skåne
Läs mer om Hyresgästföreningens syn på beskattningen av hyresrätten: Tjugofem tusen har tackat Anders Borg

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.