HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Högst hyreshöjning på ettor i Stockholm

Stockholm Ettor med kök har ökat mest i hyra av alla lägenhetsstorlekar de senaste 16 åren. Det visar ny statistik från Stockholm stad.

67 procent, så mycket har hyrorna höjts i ettor med kök under tidsperioden 1998 till 2014. Snittet för höjningar av alla lägenhetstyper hamnar på 54 procent under samma tidsperiod. Det är en större ökning än för konsumentprisindex (mått för prisutveckling) för boende som ökat med 31 procent, men inte i samma nivå som familjers disponibla inkomster som ökat med 97 procent fram till 2013.

Statistiken visar också att det är dyrare att bo i innerstad än i söder- och/eller västerort. Årshyran är 1372 kronor per kvadratmeter i innerstad, 1147 kronor i söderort och för en hyreslägenhet i västerort 1106 kronor. Jämfört med 2013 innebar det en genomsnittlig ökning för staden med 1,9 procent.

Läs ocksåAida trodde att möglet skulle döda henneAida Santana sitter i sitt kök och tittar på sin telefon.

Undersökningen visar också skillnader mellan allmännyttiga, privata och ”övriga” fastighetsägare där man med ”övriga” menar till exempel landsting och kommun – förutom kommunala bostadsbolag. I allmännyttan var genomsnittshyran 1150 kronor år 2014 och hos resterande fastighetsägare 1245 kronor. Genomsnittshyran är lägre hos allmännyttan än hos övriga fastighetsägare i samtliga lägenhetsstorlekar utom för lägenheter om fem rum och kök eller större.

Läs också Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra Nybygget kostar halva lönen – på håret att Antonias familj har råd Lars går mot strömmen - när andra flyttar bor han kvar Hyran i nybyggen stiger – men helt fri hyressättning planeras

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.