Annons

Högst hyreshöjning på ettor i Stockholm

Stockholm Ettor med kök har ökat mest i hyra av alla lägenhetsstorlekar de senaste 16 åren. Det visar ny statistik från Stockholm stad.

67 procent, så mycket har hyrorna höjts i ettor med kök under tidsperioden 1998 till 2014. Snittet för höjningar av alla lägenhetstyper hamnar på 54 procent under samma tidsperiod. Det är en större ökning än för konsumentprisindex (mått för prisutveckling) för boende som ökat med 31 procent, men inte i samma nivå som familjers disponibla inkomster som ökat med 97 procent fram till 2013.

Statistiken visar också att det är dyrare att bo i innerstad än i söder- och/eller västerort. Årshyran är 1372 kronor per kvadratmeter i innerstad, 1147 kronor i söderort och för en hyreslägenhet i västerort 1106 kronor. Jämfört med 2013 innebar det en genomsnittlig ökning för staden med 1,9 procent.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Undersökningen visar också skillnader mellan allmännyttiga, privata och ”övriga” fastighetsägare där man med ”övriga” menar till exempel landsting och kommun – förutom kommunala bostadsbolag. I allmännyttan var genomsnittshyran 1150 kronor år 2014 och hos resterande fastighetsägare 1245 kronor. Genomsnittshyran är lägre hos allmännyttan än hos övriga fastighetsägare i samtliga lägenhetsstorlekar utom för lägenheter om fem rum och kök eller större.

Annons
Läs också Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.