Annons

Hyresvärd får bakläxa efter hyreshöjning på Tjörn

Tjörn En hyresgäst på Tjörn slipper hyreshöjningen som värden krävt, och tre grannar får höjningen halverad. Detta sedan de klagat hos hyresnämnden.

Det var i vintras som en privat fastighetsägare på Tjörn aviserade att man tänkte höja hyran med 2,95 procent för 17 lägenheter. Höjningen motsvarade den som kommunägda Tjörns Bostads AB förhandlat fram med Hyresgästföreningen för 2012.

Den nya hyran skulle gälla från och med april i år, var det tänkt. 13 av hyresgästerna accepterade höjningen utan protester.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men fyra av hyresgästerna vägrade. I stället vände de sig till hyresnämnden, eftersom de ansåg att hyresvärden inte skött sina åtaganden tillräckligt väl. Bland annat menade de att husets yttre miljö underhölls dåligt, och att gräsklippning och snöskottning inte höll måttet.

Två av dem protesterade redan i fjol mot hyreshöjningar hos hyresnämnden, av samma skäl. Nämnden höll då med om att det fanns brister i utomhusmiljön. Till exempel saknades belysning på gården och i lägenhetsförråden.

Annons

Efter ett besök på plats konstaterar hyresnämnden den här gången att flera av problemen kvarstår. Tre av prövningslägenheterna anses visserligen hålla normal standard, men enligt hyresnämnden lämnar skötseln av området och servicen till hyresgästerna en del i övrigt att önska.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Därför ska hyran bara höjas med hälften av det som fastighetsägaren begärt för dessa tre lägenheter. Det innebär en höjning på mellan 60 och 100 kronor i månaden för de tre hyresgästerna.

Den fjärde lägenheten håller en avsevärt lägre standard, slår hyresnämnden fast. Bland annat är sovrummet väldigt litet och saknar fönster, och det är tveksamt om lägenheten ens uppfyller kraven för att kallas tvåa. Hyresgästen som bor där slipper därför hyreshöjning överhuvudtaget.

Annons

Hyresvärden säger till Hem & Hyra att de aktuella bristerna nu ska vara åtgärdade.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.