Annons

Hyresförhandlingarna med Akelius klara

Östersund Akelius i Östersund ville chockhöja hyrorna med 19 procent. Hyresgästföreningen vägrade. Nu har parterna kommit överens om ett upptrappningssystem.

Årets hyresförhandling mellan Akelius Fastigheter i Östersund AB och Hyresgästföreningen strandade redan från starten i maj.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Akelius gick ut med ett direkt hyreshöjningskrav på närmare 19 procent från och med 1 juli 2012, vilket Hyresgästföreningen inte ansåg vara rimligt.

 – Vi insåg tidigt, redan vid de inledande samtalen med Fastighetsägarna Mittnord, att vi aldrig skulle komma överens, sa Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen i Östersund, till Hem & Hyra i juni.

Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Men den 17 september träffades ett avtal som båda parter accepterade.

Annons
Läs ocksåRoger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”

Lösningen är ett upptrappningssystem av hyran med ett påslag med max 250 kronor per lägenhet med start den 1 januari 2013. Första höjningen är inklusive ordinarie höjning.

– Snitthöjningen på alla sju fastigheter blir då cirka 5 procent, även om det skiljer en del mellan lägenheterna, säger förhandlare Hasse Dahl.

Nästa hyreshöjning sker 1 juli 2013 med ytterligare max 250 kronor per lägenhet, men då exklusive ordinarie höjning. Vilket betyder att höjningen kan komma att bli ännu högre.

Även en tredje höjning med samma belopp kan bli aktuell den 1 januari 2014 enligt avtalet.

Annons

– Det är låga hyror som nu justeras enligt bruksvärdesprincipen, förklarar Hasse Dahl.

Men bostadsbolaget åtar sig också en del åtgärder av fastigheterna. Tvättstugor och trapphus ska renoveras under 2012/2013. Och sedvanligt underhåll av lägenheter med brister.

Hyreshöjningarna berör sammanlagt sju fastigheter i centrala Östersund. Ombyggda lägenheter där förhandlingarna strandat och som därför ännu inte har en färdigförhandlad hyra omfattas inte av överenskommelsen.

Läs också De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade" Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige” Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.