Annons

Höjt pris på pellets chockar Gullspångsbostäder

Gullspång Priset på pellets höjdes med nästan 44 procent. Nu flaggar kommunala Gullspångsbostäder för att chockhöjningen slår igenom på hyrorna.
Foto: Pixabay/Gullspångsbostäder
Gullspångsbostäders vd Magnus Persson surnade till när priset för pellets höjdes med närmare 44 procent.

– Både bolagsstyrelsen och jag fick oss en rejäl chock när vi förstod att priset på pelletsen, som vi använder för att värma upp våra fastigheter, skulle höjas med över 40 procent.

Det säger Magnus Persson, vd för Gullspångsbostäder sedan knappt tre år tillbaka.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Gullspångsbostäder är ett kommunalt bostadsbolag med 256 lägenheter i Gullspång, Hova och Otterbäcken. Sedan 1990-talet värms fem av bolagets fastigheter med pellets.

– Det var när oljan skulle fasas ut som den dåvarande ledningen bestämde sig för att satsa på pelletspannor istället, säger Magnus Persson.

Annons

Energilösningen har fungerat bra. Ända tills nu, då alltså priset skjutit i höjden.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Tidigare betalade vi 1 419 kronor per ton. Nu höjer vår leverantör till 2 039 på ett bräde. Det är klart att man blir sur, säger Magnus Persson.

Kan ni inte byta värmekälla?

– Nej. Vi har inte tillgång till fjärrvärme här i Gullspång. Och dagens anläggning med pelletspannor och kulvertar har ännu livslängd kvar.

Annons
Läs ocksåI jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheterBilden är ett montage av två bilder. Bilden visar Oliver Green, 19 år, och Platenhus.

Kommer hyresgästerna att påverkas?

– Ja, vi kommer att ta upp höjningen vid årets hyresförhandling. Men vi ska också se över taxan för vår externa försäljning av värme, säger Magnus Persson.

Fakta: Bränslepellets

• Biobränsle som tillverkas av biprodukter från skogsindustrin.
• Förbänningen tillför ingen extra koldioxid till atmosfären.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Eva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.