Annons

Hon tror på gruppens kraft

Vänersborg Viljan att göra skillnad lockade Maria Hjelm till Hyresgästföreningen. Nu medverkar hon i arbetet med en välkomstbok för nyanlända.

Redan under uppväxten tog Maria Hjelm den svages parti. Som när någon blev utsatt på skolgården i Vargön.
– Ja, ibland gick det vilt till. Det är inte för inte som min näsa är bruten, säger Maria och pekar på näsryggen.

Som 25-åring insåg hon dock att juridikutbildning och jobb i en organisation som Hyresgästföreningen var en bättre väg att gå om man verkligen vill påverka.
– Vår styrka ligger i vår storlek. En organisation med över en halv miljon medlemmar går helt enkelt inte att förbise, ­säger Maria.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

När hon, för tre år sedan, blev regionchef var ett av målen att göra organisationen ännu mer demokratisk.
– Jag ville fortsätta min före­trädare, Arne Nilssons, arbete med att ta bort ”vi” och ”dom”. Skapa ett klimat där förtroendevalda och tjänstemän jobbar bra tillsammans mot gemensamma mål och där medlemmarna känner sig lyssnade på.
Efter drygt två år på chefsposten, är målet uppnått?
– Vi har kommit en bit på väg. Jag upplever exempelvis att de förtroendevalda i regionstyrelsen blivit mer aktiva. Och det tror jag bland annat beror på att jag lämnat ifrån mig en del makt och inflytande.

Maria anser att Hyresgäst­föreningen ska stötta även dem som står utanför bostadsmark­naden. Därför tackade hon ja när förbundsstyrelsen frågade om hon ville medverka i arbetet med en välkomstbok för ny­anlända.
– Det är en bok på lättläst svenska som riktar sig till asylsökande som ännu inte fått uppe­hållstillstånd. Vi tar fram den i samarbete med LO och ABF och den kommer inne­hålla ett kapitel om hemmet, ett om arbetet och ett om ­studierna, säger Maria.
I februari ska ett första utkast ska presenteras för en grupp på Restad Gårds asyl­boende.
– Sedan är målet att den ska spridas över hela landet, säger Maria.

Annons
Fakta: Maria Hjelm

Ålder: 53 år.Bor: I villa i Vänersborg. Yrke: Regionchef för Hyresgästföreningens region BohusÄlvsborg-Skaraborg.Familj: Man och vuxen son. Intressen: Umgås med familj och vänner, resor och bågskytte.

Läs också Hyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda" Nu byter Peter Laang sida och återkommer till Hyresgästföreningen Maria Hjelm byter Vänersborg mot Helsingborg Stor oro inför chockhöjd hyra Hyresgästchef blir presschef för Socialdemokraterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.