HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Maria Hjelm byter Vänersborg mot Helsingborg

Vänersborg Hyresgästföreningen i Norra Skåne (med södra Halland) får ny regionchef. Det är Maria Hjelm, som efter sju år som chef för region BohusÄlvsborg-Skaraborg, återvänder till Skåne.
Foto: Karin Gistedt
Byter region. Maria Hjelm går från att vara regionchef för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg till att inta samma chefsposition i norra Skåne. Regionen omfattar 24 kommuner i norra Skåne och södra Halland.

– Jag är visserligen född här i Vänersborg men har bott många år i Skåne. Nu ser både jag och min man fram emot att flytta tillbaka, säger Maria Hjelm.

Snart går flyttlasset till Helsingborg. Vid årsskiftet börjar Maria Hjelm sitt nya jobb som regionchef för Hyresgästföreningen i Norra Skåne som också omfattar södra Halland. Hon kommer att efterträda Rasmus Korsvall, som endast var regionchef i ett år. Korsvall kom från LO och blev presschef för Socialdemokraterna i riksdagen.

Läs ocksåAgnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet"Agnetha Andersson från Trollhättan valdes till ny regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

För Maria Hjelm känns det kommande Skånelivet bekant och nytt på samma gång. Hennes första jobb inom Hyresgästföreningen var som ärendehandläggare i just region Norra Skåne. Året var 1994 och Maria jobbade både med juridik och förhandling. 2001 fick hon jobb som jurist vid Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg med huvudkontor i Vänersborg. Efter flera olika befattningar tog, för sju år sedan, hon över som regionchef.

”Jag funderade ganska länge, men främsta anledningen är att jag ville prova på en ny utmaning”, sade Maria Hjelm när Hem & Hyra i maj 2012 frågade varför hon sökt jobbet. När hon nu blir regionchef i norra Skåne är drivkraften ungefär densamma.

– Hyresgästföreningen är en viktig förening, som jag gärna vill fortsätta jobba för. Samtidigt är det dags för en ny utmaning. Jag vill inte stanna kvar alltför länge på en post och jag lämnar en verksamhet med stort driv framåt, säger Maria Hjelm.

Läs ocksåTre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-SkaraborgAgnetha Andersson, Philip Nordqvist och Fredrik Marcusson är alla nominerade till posten som regionordförande.

Vad är du mest nöjd med från din tid som regionchef i BohusÄlvsborg-Skaraborg?

Annons

– Oj, det är en stor fråga som jag nog måste få fundera över. Men det jag kan säga är att jag i stort sätt varje dag tyckt att det har varit roligt att sätta nyckeln i dörren och börja en ny arbetsdag. Uppgifterna, arbetskamraterna, medlemmarna, de har fått mig att må bra! säger Maria Hjelm.

Maria beskriver sig själv som en person som inte är rädd för att fatta beslut, som hellre ser framåt än bakåt och som vill att saker ska hända.

Läs ocksåDerehag slutar som ordförande: "Angreppen på Facebook tog hårt"Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

– I bland går det lite väl fort. Då gäller det att plocka fram prestigelösheten, erkänna att man gjort fel och ändra sig, säger hon.

Vad är Hyresgästföreningens största utmaning? 

– Att växa som organisation så att ingen kan sätta sig på våra medlemmar, säger Maria och tillägger att regeringens januariavtal är ett svek mot hyresgästerna.

– Avtalet innebär att man marknadshyror införs i nyproduktion år 2021. Det måste vi stoppa. Därför är vårt mål att 51/22 så viktigt, säger Maria och syftar på föreningens mål att minst 51 procent av landets hyresgäster ska vara medlemmar senast år 2027 och att 22 000 av dem ska vara aktiva.

Annons

Maria tillträder sin nya tjänst den första januari. Rekryteringen av ny regionchef i BohusÄlvsborg-Skaraborg inleds omgående.

LÄS MER:

Hon tror på gruppens kraft

Ny regionchef i Bäsk utsedd

Fakta: Maria Hjelm

Ålder: 57 år

Familj: Man och son

Bor: Har en bostadsrätt på gång i Helsingborg. ”Jag har ställt mig i bostadskö, men har inte lyckats få någon hyresrätt”.

Aktuell: Blir regionchef för Hyresgästföreningen i norra Skåne vid årsskiftet som också omfattar södra Halland.

Fritidsintressen: Sommarstugan på Orust, trädgårdsarbete. ”Har fått ett nyvunnet intresse i kompostering”.

Fakta: Detta är en regionchef

Hyresgästföreningen har nio regioner. Var och en har en regionchef som basar över anställda och är den verkställande tjänstemannen för regionstyrelsen, som består av förtroendevalda. Varje region har också en vald regionordförande.

Läs också Regionfullmäktige med valupptakt i Uddevalla Helena bodde ovanpå Icabutik: "Oljuden var rena tortyren"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.