Annons

Hon vill sätta fart på hyresrättsbyggandet

Nacka Det byggs allt mindre enligt nya siffror från Boverket. Framför allt saknas det hyresrätter i flera kommuner. I Nacka väljer man nu att upplåta central mark billigt till dem som vill bygga hyresrätter.
– Vi vill att det ska byggas hyresrätter i flera centrala lägen och i alla kommundelar som Boo, Sickla sjö, Älta och Järla, säger Cathrin Bergenstråhle (m), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
– Det är viktigt för oss att ha en stor del hyresrätter, det ger en valfrihet och en rörlighet som inte alls finns i ägandeformer.
 
Nacka kommun sålde sitt kommunala bostadsbolag 1996 och under de senaste åren har det byggts väldigt få hyresrätter, vilket har börjat synas i statistiken.
– Mycket av nyproduktionen har utförts av privata markägare på gamla industritomter där man har varit tvungen att sanera. Det har helt enkelt inte varit lönsamt att bygga hyresrätter där, säger Cathrin Bergenstråhle.
 
I januari nästa år börjar kommunen att inspektera sin mark. Strax efter det kommer en arkitekttävling att utlysas.
Gunnel Nyman Gräff (s), oppositionsråd är förvånad men glad över nyheten.
– Håller de vad de lovar är det förstås jättebra. Det är något vi har förespråkat i flera år.
– Kan man jobba med mark på det sättet och inte bara sälja allt till högsta möjliga pris är det jättebra. ​

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.