Annons

Hörbybostäder spikar hyreshöjningar för två år

Hörby När Hörbybostäder och Hyresgästföreningen nu sluter ett hyresavtal blir det för två år. 2019 års höjning blir 1,45 procent och året därpå något högre.
Foto: Anna Hultberg
Hyresgäster som bor hos Hörbybostäder för en hyreshöjning med 1,45 procent från och med första januari 2019.

2018:s hyreshöjning var 0,8 procent. Nu blir den högre. 1,45 procent nästa år och 1,5 året därpå. Det betyder att den som har en hyra på 6 000 kronor från och med första januari får lägga till 87 kronor i månaden.

Hörbybostäders tf vd Lars Lagö är nöjd med att man fick till en tvåårsuppgörelse. Nästa år kommer det kommunala bolaget att sköta driften i egen regi, tjänster som nu köps in. Samtidigt har bolaget tagit fram en underhållsplan för sina fastigheter som ska sättas i verket.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

‒ Klart det är ett litet risktagande men det är en fördel för oss och hyresgästerna. Vi behöver göra en långsiktig budget för flera år, säger Lars Lagö.

Annons

Också Hyresgästföreningens förhandlare tycker att det är bra med en tvåårsuppgörelse.
‒ Det är bra för bolaget och för hyresgästerna att veta vad höjningarna blir. Det skapar förutsägbarhet och trygghet, säger Anna Karlberg, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Hörbybostäder är ett litet bolag med 385 lägenheter. Sker förhandlingarna med ett litet bolag annorlunda ut än med ett större?
‒ Nej, vår utgångspunkt i vårt analysarbete är likvärdigt oavsett storlek på det allmännyttiga bolaget, säger Anna Karlberg.

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet
Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.