Annons

Hot om vite på minst 50 000 för hyresvärd i Tobo

Tierp Kommunledningen i Tierp har fått nog. De hotar med vite från 50 000 kronor om hyresvärden inte undersöker och åtgärdar brister. Samtidigt förbjuds fastigheterna att säljas vidare.

Tierps kommun har försökt att förmå de företag som tidigare figurerat som ägare över skandalfastigheterna i Tobo att åtgärda problemen som hyresgästerna drabbas av. Men då inget hänt går kommunen den här gången ett steg längre.

Den nuvarande ägaren Aros Energideklarationer får sex veckor på sig att lämna in en rapport över samtliga lägenheters standard.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Det är en nio punkter lång lista över saker som ska rapporteras in. Bland annat förekomsten av mögel, hur säker elektriciteten är samt en redovisning av hur de ska åtgärda förekomsten av skadedjur.

Eftersom ägarbyten tidigare medfört att processen fått tas om, kontrar kommunen nu med att förelägga fastigheten med överlåtelseförbud. Det är första gången Tierps kommun använder sig av den möjligheten.

Det innebär att Aros Energideklarationer endast får sälja fastigheten om kommunen tillåter det.

Läs ocksåRåttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

– Det har varit lite för mycket trassel med fastigheten. Det finns anledning att misstänka… Det har varit snabba ägarbyten vilket gjort att vi fått ta om allt från början. Nu kan de inte sälja utan tillstånd från oss. Vi bedömmer det att det kommer ta ungefär ett och ett halvt år att åtgärda bristerna och under den tiden kommer vi inte tillåta försäljning, säger Göran Carlsson (S) som är ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.

Det låter mellan raderna på dig som att du menar att tidigare ägare satt i system att sälja fastigheten vidare för att slippa ta hand om problemen. Stämmer det?

– (Skratt). Ja, du… hur ska jag svara dig på det… Det är efter att vi börjat titta på personerna bakom företagen som gjort att vi tagit ett sådant här beslut…

Annons
Läs ocksåKommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"Till vänster en bild på utsidan av ett hus och till höger en klisterfälla fullt med kackerlackor.

Hotet om vite är uppdelat på två delar. I första hand kommer kommunen döma ut vite om 50 000 efter var sjätte vecka som hyresvärden inte inkommit med en listan över problem i fastigheterna. Det innebär att vitet kan bli hur högt som helst.

Den andra delen består i att när hyresvärden väl inkommit med listan på problem och när och hur de ska åtgärdas, kommer kommunen döma ut ett vite på 15 000 kronor efter var sjätte vecka som problemen som upptäckts inte åtgärdats.

Men. För det finns ett men. Perioden om sex veckor börjar gälla först när beslutet om vite mottagits av hyresvärden. Så om hyresvärden håller sig undan eller överklagar beslutet, fördröjs processen.

– Vi har ett möte inplanerat med dem i morgon då de ska delges beslutet. Om de inte kommer då blir det handräckning. Jag försöker vara positiv, det är en ny hyresvärd och de måste ges en chans, säger Göran Carlsson.

Hem & Hyra har försökt att nå vd:n för bolaget, Maria Grigorievna Itskovskaya, men utan att lyckas.

/uppsala/aros-energideklarationer-vill-starta-asylboende-i-tobo

/uppsala/dalig-lonsamhet-orsak-till-forsaljning

/uppsala/fagerhyltan-salde-tobo-hus-utan-att-informera-hyresgasterna

Annons

/uppsala/skandalvard-tanker-stamma-hem-hyra

/uppsala/problemen-fortsatter-hyresgaster-i-tobo

/riks/de-bor-hos-en-av-sveriges-varsta-vardar

/uppsala/tvangsforvaltning-i-tobo

/uppsala/hyresgaster-i-tobo-far-ingen-snorojning

Fakta: "Skandalhusen" i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholm Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd. 

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i. Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på  22,5 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel. Summan justerades senare ned till 22,4 miljoner.

Sedan i höstas är Aros Energideklarationer ny ägare till Tobofastigheterna.

Läs också Mögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten Bara ett av 19 fel på räddningstjänstens lista har åtgärdats Skandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.