HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hotas av uppsägning efter sjukvård utomlands

Malmö MKB menar att kvinnan har utvandrat och kräver tillbaka hennes lägenhet i Malmö. Men i första steget blev det bakslag. Hyresnämnden tror på hyresgästens uppgifter om tillfällig sjukvård utomlands. Nu ska Svea hovrätt ta ställning.

Konflikten rör en tvårumslägenhet på Möllevången. Det kommunala bostadsbolaget MKB:s jurister har vänt sig till hyresnämnden och lyft fram information från folkbokföringsregistret för att stödja sin sak.

Hyresvärden tror att kvinnan, som är nära 80 år gammal, har lämnat lägenheten och permanent flyttat utomlands. Slutsatsen blir att hon inte längre har något behov av bostaden. MKB menar även att en yngre kvinna fungerar som otillåten andrahandshyresgäst.

Läs ocksåMan riskerar fängelse för folkbokföringsbrottDe fotografier som polisen tog under husrannsakan används som bevisning mot mannen som är misstänkt för grovt folkbokföringsbrott.

Inför hyresnämnden presenterade den äldre kvinnans ombud en helt annan bild: Hyresgästen har varit sjuk och genomgått behandlingar. Efter inrådan från läkare sökte hon rehabilitering i ett annat europeiskt land, en typ som enligt uppgifterna inte fanns tillgänglig i Sverige.

Ett av kraven var att hon folkbokförde sig i landet, något som inte ska tolkas som en utvandring enligt ombudet. Den yngre kvinna som bor i lägenheten är ett barnbarn som varit inneboende under en längre tid. Något som inte kräver tillstånd från värden.

Annons
Läs ocksåEvas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"Eva Bergqvist upplevde en mardrömsliknande tid som hyresgäst med andrahandskontrakt.

Hyresnämnden valde att gå på hyresgästens linje och ansåg inte att MKB lyckats motivera en uppsägning. Eftersom nämnden inte såg någon anledning att misstro uppgifterna om tillfällig rehabilitering blev resultatet ett avslag.

Men hyresvärden står fast och har tagit fallet vidare till Svea hovrätt. “Vidare måste hyresvärden kunna ha förtroende för de offentliga uppgifter som finns att tillgå bl.a. när det folkbokföring”, står det i överklagandet.

Enligt MKB:s jurist Lars-Gunnar Larsson handlar det om att principiellt reda ut hur folkbokföringsuppgifter ska tolkas i framtiden.

Läs ocksåUppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenhetenEn dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.

Vi vill få en högre instans att pröva detta. Inte hennes trovärdighet utan vad uppgifterna i folkbokföringen har för betydelse, säger han.

Annons

MKB vill även se dokument från sjukvården och menar att det inte är trovärdigt att någon bor inneboende i en tvårummare på 51 kvadratmeter.

Hem & hyra har sökt men inte lyckats nå hyresgästen eller hennes ombud.

Läs också Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.