Hotbild kan ge fasta säkerhetskontroller vid hovrätten och hyresnämnden
Flera av Skånes domstolar har fasta säkerhetskontroller vid entréerna. Besökarna får tömma fickor och väskor och gå igenom en båge med metalldetektor. Ungefär som på en flygplats och i jakt på vapen eller farliga föremål. Det beskivs ofta som permanenta kontroller men i realiteten fattas beslut om förlängning var tredje månad.
I Hovrätten över Skåne och Blekinges lokaler vid Citadellsvägen i Malmö, som delas med Hyresnämnden, står dörrarna fortfarande öppna. Förutom under dagar med tillfälliga kontroller. Det kan handla om känsliga förhandlingar kopplade till tung kriminalitet.
Men allt detta kan komma att ändras. Nu utreds frågan om fasta säkerhetskontroller av besökarna i Malmö. Samma tankar finns vid hovrätten för västra Sverige. Om det går igenom blir det första gången i en svensk hovrätt.
– Vi kommer att gå vidare i processen. Man kanske måste bygga om i entrén och anställa eller hyra in fler ordningsvakter. I praktiken hoppas vi kunna ha en fast säkerhetskontroll nästa år, säger Anna Graninger, administrativ direktör på Hovrätten över Skåne och Blekinge.
– Vi ser att det finns tung kriminalitet i Malmö i ökad omfattning. Vi har haft beslut om säkerhetskontroller i enskilda mål och det har varit många under våren, säger hon.
Susanne Björkman Ragnarsson är chef på hyresnämnden. Även där finns ett behov av utökad säkerhet.
– Våra mål rör normalt sett inte personer med brottslighet i bakgrunden men många som riskerar att förlora sina hyresavtal och är desperata. Det kan även finnas andra personer, bekanta eller besökare, som har onda avsikter. Vi har samma argument som tingsrätten eller hovrätten, säger hon.
Det är generellt svårare att göra en säkerhetsanalys av hyresmålen än i hovrätten där brottsrubriceringarna i sig kan ge en fingervisning om vad som är att vänta. Susanne Björkman Ragnarsson nämner en incident längre tillbaka i tiden då en person blev upprörd och kastade föremål inne i förhandlingssalen.
Hyresnämnden har i dagsläget möjlighet att begära tillfälliga säkerhetskontroller, precis som hovrätten, men hittills har det inte skett.
- 14 av landets totalt 48 tingsrätter har fasta säkerhetskontroller.
- Hyresnämnden finns på åtta orter och på tre av platserna måste besökarna i dagsläget passera fasta säkerhetskontroller.
- Ingen av landets sex hovrätter använder sig idag av fasta säkerhetskontroller.
De olika typerna av domstolar delar lokaler på vissa av orterna.
Källa: Domstolsverket