Annons

Hovrätten ger Hyresnämnden bakläxa

Älvsbyn Hyresgästföreningen och hyresvärden använde jämförbara lägenheter i sin argumentering. Hyresnämnden fattade beslut utan att besiktiga dessa. Rättegångsfel, ryter hovrätten.

De boende på ett gruppboende i Älvsbyn betalade tusentals kronor mer i hyra, än i jämförbara lägenheter i kommunen. Skälet som fastighetsägaren LA Lindgrens fastigheter angav var, att slitaget var större än i andra lägenheter på grund av att det bor funktionshindrade i bostäderna. Hyresnämnden ändrade i sitt beslut villkoren i hyresavtalet och hyresgästerna fick en sänkt hyra.

Men det överklagades till Svea Hovrätt av hyresvärden. Där blev beslutet en knäpp på Hyresnämndens näsa. Hyresgästföreningen hade tagit fram jämförelsebara lägenheter för att motivera sitt krav. Men de lägenheterna besiktigades inte och Svea Hovrätt skriver i sitt beslut att Hyresnämnden inte visat hur den vet att det går att jämföra lägenheterna.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är inget annat än ett rättegångsfel, konstaterar hovrätten. Hyresnämnden får därför tillbaka ärendet för fortsatt handläggning. Beslutet om sänkt hyra gäller därmed inte längre.

Annons
Läs också Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.