HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hovrätten slår fast: måste flytta efter prostitution i lägenhet

Göteborg Kvinnan hyrde ut sin lägenhet och andrahandshyresgästen använde den som bordell. Hyresnämnden gav värden rätt att säga upp kontraktet och nu går Svea hovrätt på samma linje.
Foto: Rikard Ljungqvist

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att polisen kunde bevisa över 170 sexköp i en Göteborgslägenhet efter kameraövervakning våren 2018.

Lägenheten hyrdes ut i andra hand. Hyresvärden sa upp förstahandshyresgästen, eftersom hon inte bara hyrt ut olovligen utan också främjat fortsatt brottslighet.

Läs ocksåKvinna frias från svartuthyrning – förlorar ändå bostadenEn kvinna i Eskilstuna misstänktes för svartuthyrning. Bostadsbolaget kunde dock inte bevisa det men kvinnan blir ändå av med sin lägenhet

Hyresnämnden gav värden rätt. Enligt beslutet gjorde inte kvinnan allt kunde för att sätta stopp för bordellen. Hon lät till exempel andrahandshyresgästen bo kvar efter samtal från polisen och tog emot ytterligare en hyra på 9 000 kronor.

Kvinnan överklagade beslutet. I Svea hovrätt tryckte förstahandshyresgästen på att hon inte gjort sig skyldig till brott eller främjat koppleriverksamheten och har verkat för att den ska upphöra.

Men hovrätten instämmer i hyresnämndens bedömning. Även om kvinnan inte själv begått brott är hon ansvarig för andrahandshyresgästen som har använt lägenheten till brottslig verksamhet, vilket är skäl nog för att förlora kontraktet.

Läs ocksåAtt hyra ut i andrahand – så fungerar nya lagen

Hovrättens beslut kan inte överklagas.

LÄS MER: Omfattande sexhandel avslöjad i Göteborg och Malmö

Läs också Gavlegårdarna välkomnar skärpt lagstiftning om svartkontrakt Sades upp efter svartuthyrning - men hyresgästen ger inte upp Andrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.