Annons

Huge Bostäder bröt mot lag – döms till böter på 220 000

Huddinge Att betala en rörfirma miljonbelopp utan att göra en korrekt upphandling är ingen bra idé. Huge Bostäder döms till 220 000 kronor i böter för upphandlingsbrott.
Foto: Kenneth Samuelsson/Kristina Wahlgren
Huge Bostäder tvingas böta 220 000 för att gjort en felaktig upphandling av rörarbeten i husen på Klockarvägen.

Huge Bostäders hyreshus på Klockarvägen i Huddinge är närmast en följetong i Hem & Hyra. Vi har skrivit om brister i brandskydd och misstänkt upphandlingsbrott. Senast ansåg Konkurrensverket att Huge Bostäder hade brutit mot lagen om offentlig upphandling, LOU, vid en rörupphandling i några hus på Klockarvägen. Bolaget hade betalat en rörfirma nästan tre miljoner kronor, långt över den tillåtna upphandlingsgränsen på en miljon kronor.

Konkurrensverket gick i april till Förvaltningsrätten i Stockholm och ansökte om att bostadsbolaget skulle få betala böter.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I en färsk dom går Förvaltningsrätten på Konkurrensverkets linje. Förvaltningsrätten slår fast att att bostadsbolaget har brutit mot LOU och dömer bolaget att betala en upphandlingsskadeavgift på 220 000 kronor.

Annons

I domen står att Huge Bostäder har förelagts att yttra sig över ansökan men avstått. Men till Hem & Hyra ger Huge Bostäder en skriftlig kommentar till domen.

– Vi ska naturligtvis följa de upphandlingsregler som finns. Det är viktigt att alltid vara uppmärksam på beloppsgränser och villkor i avtalen så att den här typen av fel inte sker. Vi accepterar domen och kommer inte att överklaga den, säger Karin Strömberg Ekström, Huge Bostäders vd.

Annons
Läs ocksåHuge får bakläxa av brandkåren: de är inte seriösa

Det aktuella ramavtalet tillät att Huge Bostäder köpte tjänster av rörfirman för maximalt en miljon kronor. Köps tjänster för belopp över en miljon kronor måste bostadsbolaget göra en upphandling som alla företag kan vara med och tävla om, detta har bolaget inte gjort. Bolaget döms därför för att gjort en otillåten direktupphandling med rörfirman.

Läs också Problemhus i blåsväder: frågetecken kring brandskydd Rörupphandling gick fel - Huge krävs på 220 000 i böter Glömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljon Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.