Annons

Hundägare får bo kvar – trots klagomål

Kungälv ​En självutnämnd polis som uppträder hotfullt och dessutom har hundar som skrämmer grannarna. Med de motiveringarna ville stiftelsen Kungälvsbostäder säga upp en av sina hyresgäster. Men hyresnämnden i Göteborg lät mannen bo kvar.

​Kungälvsbostäder hade en rad synpunkter på sin manliga hyresgäst när parterna möttes i hyresnämnden. Vid några tillfällen ska han ha uppträtt hotfullt både mot grannar och städpersonal.  Enligt bolaget är även hans hundar ett problem i området eftersom både vuxna och barn är rädda för dem.

Annons
Mannen anklagades också för att vara en notorisk felparkerare, att hans lägenhet är vanvårdad och att han inte släppt in bolagets personal för att besiktiga lägenheten. Dessutom menade Kungälvsbostäder att mannen uppträder som en ”självpåtagen polis i bostadsområdet”.
Men mannen själv nekade till alla anklagelser. Han har inte varit hotfull, däremot visat civilkurage genom att säga till om ungdomar eller andra missköter sig i området.  Hundarna får aldrig gå lösa inne i bostadsområdet och de felparkeringsavgifter han fått är alla betalda. Hans lägenhet är absolut inte vanvårdad och de alternativa tider han föreslagit för besiktningen hade inte passat bolaget.
Hyresnämnden gjorde bedömningen att mannen har rätt att bo kvar. Flera av bolagets anklagelser är enligt nämnden inte bevisade eller inte tillräckligt allvarliga för att hyreskontraktet ska upphöra.
Däremot konstaterar nämnden att hyresgästen uppträtt olämpligt i kontroversen med städaren i huset. Hyresgästen anklagade städaren för att använda en smutsig mopp som luktade illa. Städaren kontrade med att det var hyresgästens hundar som gjorde att det stank i trappuppgången.
Gräl uppstod och städaren vittnade i nämnden om att han upplevt situationen som mycket hotfull och obehaglig. Men enligt nämnden är ”det inträffade inte skäl för att avbryta hyresförhållandet”.
Inte heller den privata värd som ville säga upp en kvinnlig hyresgäst på Hisingen i Göteborg hade någon framgång i hyresnämnden.
Också här fanns klagomål på kvinnans hund som enligt grannarna skällde i tid och otid, inte hölls i koppel och rastades på gården. Något hyresvärden redan tidigare påpekat för kvinnan genom att i februari skicka en så kallad rättelseanmaning.
Kvinnan hävdade dock att hunden mycket sällan skäller och numera håller hon den alltid kopplad och går aldrig med den över gården.
Hyresnämnden konstaterar i sitt beslut att hyresvärden inte kommit med tillräckliga bevis för att ”det förekommit störningar av sådan beskaffenhet att hyresavtalet ska upphöra”.  Det har inte heller kommit några nya klagomål på kvinnan och hennes hund efter hyresvärdens påpekande och därför beslöt nämnden att hon får ha kvar kontraktet.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Värd får backa om höga hyreshöjningar – domstol beslutar om lägre Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.