Annons

Hundgård för lek på Österängen

Jönköping Messi var där, och Kim, Milo, Zingo, Shiny och Sonja. Och några till. I lördags invigdes en efterlängtad hundlekgård på Österängen.
Foto: Annika Wallsson
, , ,

Ett 20-tal tvåbenta och över tio fyrfota vänner sluter upp när det äntligen är dags för invigningen av en hundra kvadratmeter stor hundlekgård. Det har tagit tre år och vägen har inte varit rak.

Det började när Jönköpings kommun ville rusta upp i bostadsområdet och bjöd in hyresgästerna att rösta på olika alternativ. Men någon hundgård fanns inte att välja på.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det finns många hundar här i området och jag föreslog en hundgård men då fanns det inga pengar kvar. Jag kontaktade Hyresgästföreningen som ville hjälpa oss och sedan har det varit processer hit och dit, berättar hyresgästen Elisabet Rundström.

Ett krav för att få till en hundlekgård var att hyresgästerna själva skulle står för skötseln.

– Vi bildade en hundförening som ligger under Hyresgästföreningen. Vårt fokus är att det ska vara socialt med hundarna och hundägarna. Tanken är att vi kan ha gemensam städdag, hundkurs, fika, lite så där. Vi får se. Det är vi hyresgäster som får bidra till vad det blir, säger Elisabet Rundström.

Läs ocksåBlev biten av grannens hund – nu riskerar hundens matte vräkning

Det kostar hundra kronor per år att vara med i hundföreningen som i dag har drygt 15 medlemmar, många av dem har varit engagerade i skapandet av hundgården. Kommunen bidrar med 30 000 kronor för bygget och Vätterhem bistår med marken och även bygget.

Annons

– Den är tillräckligt stor för att en hund ska kunna springa av sig, och det är ett två meter högt staket så det känns skönt att hundarna inte kan hoppa över, säger Elisabet Rundström.

Theo Sädblom Johansson med sin hund Alvin och farmor Lena Sädblom gläds åt den nya möjligheten.

Läs ocksåHunden får springa lös och bajsa på gården - därför kan matte tvingas flyttaKvinnan låter hunden gå fritt på gården och plockar inte upp bajset efter den. Nu vill värden riva hennes kontrakt.

– Det här välkomnar jag med varmt hjärta. Men alla måste tänka på att det här är en hundlekgård och ingen rastplats, säger Lena Söderholm.

När eldsjälarna Elisabet Rundström och Santiago Rojas tillsammans klippte bandet för att öppna hundgården fick de en rungande applåd. Därefter kunde de pusta ut.

Santiago Rojas:

Annons

– Det här känns underbart. Det har varit en kamp, många möten.

Elisabet Rundström:

– Svårast har varit att hålla engagemanget uppe hos hundägarna eftersom det har tagit så långt tid. Nu känns det bara roligt. Nästan lite overkligt. Vi vill verkligen tacka Hyresgästföreningen, Vätterhem och kommunen.

När Hem & Hyra lämnar hundlekgården är det full rulle där inne, med ett och annat skall, skutt och bolljagande.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig" Matte riskerade kontraktet när chihuahuan skällde så det ekade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.