HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hundratusentals hyresgäster stör sig på grannens husdjur

Nyheter Blir du tokig av grannhundens ständiga skall? Då är du inte ensam. Hem & Hyras undersökning visar att sju procent av landets hyresgäster – över 200 000 personer – störs av sina grannars husdjur.
Foto: Pexels, Pikist, Goodfreephotos
Bara ungefär vart sjunde hushåll har hund – men de lyckas störa många. Obs! Hunden på bilden är oskyldig.

Att ha grannar nära inpå kan bidra till både trivsel och trygghet. Men det finns också stunder då många hyresgäster önskar lite mer avskildhet.

Till exempel när jycken på andra sidan väggen håller en vaken halva natten med sitt eviga skällande.

Läs ocksåMamma till hotfull son kan förlora sitt hyreskontrakt – han skrämmer grannarnaKlipp från hotfulla sms och hyresnämnden i Malmö.

Hem & Hyra har med hjälp av opinionsinstitutet Skop frågat landets hyresgäster om de störs av sina grannars husdjur. En förkrossande majoritet av dem som svarat ja på frågan ondgör sig över hundar – och i synnerhet högljudda sådana.

Totalt stör sig sju procent av hyresgästerna på något av grannens husdjur – vilket motsvarar drygt 200 000 personer totalt.

Undersökningens resultat innebär – rent statistiskt – att mer än varannan hund i Sverige går någon granne på nerverna, om man utgår från Agrias siffror över hundpopulationen i landet.

Läs ocksåMiljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävsEwa Henriksson bor ovanpå ett av gymkedjan Fitness 24/Sevens största gym i Olskroken, Göteborg. Hon störs kraftigt av det svårförutsägbara bullret från gymmet.

Annons

Näst mest stör vi oss på grannarnas katter. Ungefär en fjärdedel av hyresgästerna som blivit störda höll dessa majestätiska varelser ansvariga, och lyfte i synnerhet fram missarnas toalettvanor som skäl till irritationen.

Bland hyresgäster som bor i radhus eller kedjehus är störningar från husdjur klart vanligast, och mest störda blir människor i åldersspannet 45 till 69 år.

Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

Medan det inte råder någon som helst skillnad mellan män och kvinnor finns det en åldersgrupp som står ut i undersökningen: nästan ingen hyresgäst över 70 år stör sig på grannarnas husdjur. Om detta beror på en skillnad i attityd mellan generationerna eller mindre känsliga trumhinnor hos seniorerna förtäljer inte historien.

Du kan riskera kontraktet

Högljudda sällskapsdjur är inte bara en pina för dem som bor nära – de kan också orsaka allvarliga problem för ägaren. I värsta fall kan hyresgästen som har kontraktet bli uppsagd och tvingas flytta, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Candler.

– Det här har prövats ett antal gånger rättsligt och slutat på olika sätt. På samma sätt som om du har gäster på besök är det hyresgästen som ansvarar för att grannar inte utsätts för störningar från sällskapsdjur.

Rent lagmässigt är ett sällskapsdjur att betrakta som en gäst. Personen som bor i lägenheten har ansvar för att de inte stör grannar.

Hur ofta eller hur länge störningarna måste pågå låter sig inte besvaras i lagboken. Reglerna är vagt formulerade och dikterar kort och gott att man inte ska utsättas för störningar som inte skäligen bör tålas.

Annons

För att avgöra vad som ”skäligen bör tålas” måste man göra en bedömning från fall till fall, säger Johan Candler.

– Här blir den allmänna uppfattningen om vad som är en störning avgörande. Det är till exempel viktigare att hundarna inte hindrar grannar från att sova på nätterna. Även om det kanske är vanligare att de skäller dagtid när någon kommer förbi eller när ägaren inte är hemma.

Generellt tas heller ingen hänsyn till personer som är särskilt känsliga, och det krävs mycket för att en hyresgäst ska riskera att bli av med sitt hyreskontrakt. Men om värden kan åberopa flera grannar som blivit väldigt störda riskerar djurägaren att få problem.

– Störningen ska ha inträffat upprepade gånger, utan förbättring trots att grannar eller hyresvärden säger till. Rent allmänt går det alldeles utmärkt att ha hund i sin hyresrätt – det rör sig om undantagsfall att hyresgäster sägs upp enbart på grund av störningar från hundar.

Fakta: Viktiga regler om djur i hyresrätt
  • Varje kommun kan besluta om att ha lokala bestämmelser för djur inom detaljplanelagt område. Skälet är framförallt att räddningstjänst och polis ska känna till var djuren finns.
  • Vill du ha orm som husdjur i lägenheten krävs det oftast ett sådant tillstånd från kommunen.
  • Sedan början av 2000-talet krävs tillstånd för ”giftiga sällskapsdjur” i många kommuner.
  • Värden kan inte förbjuda dig att ha hund, det är din lagliga rätt. Även om hyresvärden skriver i hyresavtalet att man inte får ha husdjur, så har du rätt till det. Enda undantaget är om du bor i ett allergihus eller liknande.
  • Du behöver inte fråga hyresvärden om lov för att få ha husdjur i din lägenhet. Men du har ansvar för djuret och måste se till att det inte smutsar ned eller skadar lägenheten.
Läs också Gjutjärnskanoner, brand och vapenverkstad – nu vräks mannen Gymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.